Knjiga

Sarajevo: Promocija romana “Dugo svitanje”, autora Halida Kadrića

Off 44
Foto: Anadolija

Treće izdanje historijskog romana “Dugo svitanje”, autora Halida Kadrića, prezentirano je večeras u Sarajevu. Roman u četiri toma donosi romanesknu historiju Bosne i Hercegovine cijelog 20. stoljeća.

U romanu su, na osnovu arhivskih podataka dokumenata, novinskih članaka i ostalih faktografskih izvora, literarno opisani najznačajniji događaji i znamenite ličnosti 20. stoljeća, godinu po godinu, Safvet-bega Bašagića, Edhema Mulabdića, Džemaludina Čauševića, Mehmeda Spahe, Alije Izetbegovića…

Kako istaknuto, to književno djelo koje je Kadrić pisao punih dvanaest godina popunjava mnoge praznine u kulturnom životu Bosne i Hercegovine, a daje odgovore na historijske nedoumice i danas prisutne u bh. društvu.

Multimedijalna promocija trećeg izdanja romana “Dugo svitanje” upriličena je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u organizaciji izdavača Dimenzije plus i i BZK “Preporod”. Nakon Sarajeva, djelo će biti predstavljeno i u drugim većim gradovima Bosne i Hercegovine.

Halid Kadrić (1936.) dobitnik je plakete “Bosanski stećak”, a ove godine nominiran je i za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Related Posts