fbpx
BiH, Vijesti

Sarajevo: Konferencija o jačanju antikoruptivnih tijela u BiH

Off 101

“Jačanje antikorupcije u BiH: šta je antikoruptivnim tijelima potrebno za efikasno suzbijanje korupcije”, naziv je konferencije na kojoj će biti riječi o potrebama antikoruptivnih tijela za efikasno suzbijanje korupcije u našoj zemlji.

Zašto je ova konferencija važna za našu zemlju, pogledajte u javljanju reporterke BHRT-a Hatke Nezirević.

Konferenciju organizuje Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i projekat EU “Podrška primjeni antikoruptivnih strategija u BiH”.

Na konferenciji, kojom će predsjedava šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, učestvovuju čelnici vlasti i antikoruptivnih tijela na svim nivoima vlasti u BiH.

Na ovaj skup su u svojstvu posmatrača pozvane i ambasade članica EU, Ambasada SAD, OEBS i druge međunarodne organizacije, te predstavnici civilnog društva, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Evropska komisija dala je mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a jedna od preporuka u njemu bavi se potrebom da se u BiH obezbijedi efikasno funkcionisanje i koordinacija antikoruptivnih tijela.

U saopštenju je navedeno da su samo dva od 14 antikoruptivnih tijela u BiH potpuno profesionalizovana, dok su druga tijela ad hok karaktera i uglavnom sastavljena od predstavnika institucija kojima je rad u tijelu dopunski angažman, a ne glavna radna obaveza, sa nedovoljnim kapacitetima i resursima.

“Efikasna borba protiv korupcije zahtijeva stalne, potpuno opremljene i nezavisne institucije za prevenciju korupcije na svim nivoima, te institucije koje će imati vlastiti budžet, jasno definisane nadležnosti i organizacione pozicije uz bezuslovnu podršku na svim nivoima vlasti”, istaknuto je u saopštenju.

Početak konferencije zakazan je u 14.30 časova, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže