fbpx
BiH, Vijesti

Sarajevo: Konferencija o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Off 153

Konferencija “Podizanje svijesti o prevenciji i borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma” održava se u Sarajevu. Detalje donosi reporterka BHRT-a Amela Pokvić.


Kako je najavljeno, na konferenciji će biti predstavljeni dosadašnji rezultati projekta čiji je cilj podizanje svijesti među zainteresiranim stranama, njihovo povezivanje u dijalog i pomoć bosanskohercegovačkim vlastima u prevenciji i borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini.

Konferencija je organizirana u saradnji s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine u okviru projekta “Podrška borbi protiv pranja novca”, koji finansira Evropska unija.

Jedan od uslova za pridruženje Evropskoj uniji je i to da su pravni okviri i propisi u pogledu borbe protiv pranja novca, na svim zakonodavnim nivoima u Bosni i Hercegovini usklađeni sa zahtjevima Evropske unije. U okviru projekta, stručnjaci iz zemalja članica su zajedno sa predstavnicima Bosne i Hercegovine uporedili domaće zakonodavstvo u oblasti pranja novca i finansiranja terorizma sa zakonodavstvom Evropske unije i ustanovili nedostatke i rješenja za njihovo otklanjanje.

Projektom je obezbijeđena i IT oprema kako bi se omogućila nadogradnja postojećeg sistema za analizu sumnjivih transakcija, koja se radi u okviru Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Državne agencije za istrage i zaštitu.

Eksperti iz Austrije i Slovenije, kao i eksperti različitih institucija iz Bosne i Hercegovine, u okviru projekta su postavili temelje za nastavak rada na aktivnostima koje će imati pozitivan učinak na rad svih organa krivičnog gonjenja.

Related Posts