fbpx
BiH

Sarajevo: Druženje povodom Međunarodnog dana djevojčica

Off 71
Obilježavajući Međunarodni dan djevojčica, IT Girls i UNICEF u BiH organizuju druženje sa nagrađivanom tech blogerkom, Espriom  Devorom (Espree) , u zgradi UN-a u Sarajevu.

Kako je saopćio UNICEF, Devora snima jedan od najpoznatijih podcastova “Women in Tech”,a globalno je predstavljaju sloganom “the Girl who Gets It Done”.Njena predavanja o društvenim mrežama kao biznis strategiji polaznici ocjenjuju kao izuzetno inspirativna.

Druženje će biti upriličeno u 11.00 sati u zgradi UN-a u Sarajevu, a ujedno će i biti uvod u ovogodišnju temu “Uz nju: Vješte djevojčice”.

Međunarodni dan djevojčica obilježava se širom svijeta 11. oktobra, UNICEF i partneri na ovaj dan podsjećaju da za život u 21. vijeku sve djevojčice treba da razviju neophodne ključne vještine i osnaže svoj potencijal, snagu, kreativnost i energiju.

Iako je za obrazovanim i kvalifikovanim kadrom velika potražnja, otprilike četvrtina mladih, uglavnom žena, trenutno nije zaposlena, a nije ni dio obrazovnog sistema ili bilo kojeg drugog oblika stručnog osposobljavanja.

“Jednako kao dječaci, djevojčice mogu postati doktori, advokati – možemo uraditi bilo šta ako imamo podršku. Samo je potrebno da imamo jednake prilike”, poručuje mlada fudbalerka iz Pakistana Fatima Ansari.

Međunarodni dan djevojčica je prilika i da se ubrzaju napori ka ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja, kako bi se “povećao broj mladih i odraslih koji imaju relevantne vještine, uključujući tehničke i stručne vještine, za zapošljavanje, pristojne poslove i preduzetništvo”.

Jedan od ciljeva održivog razvoja koje su razvile zemlje članice Ujedinjenih nacija, je i cilj pet koji glasi, “postići rodnu ravnopravnost i osnaživati žene i djevojčice”.

Primijenjen na bh. okolnosti, ovaj cilj je inspirisao inicijativu IT Girls, podržanu od Ujedinjenih nacija u BiH, koja podstiče mlade žene da se već od rane dobi zainteresiraju za svijet programiranja i programskih jezika kako bi sebi povećale mogućnosti za odabir budućih karijera i obrazovanja.

Aktivnosti Inicijative IT Girls okupljaju djevojčice i djevojke iz cijele BiH.

Milica Papak iz Drvara ima 16 godina poručuje svim djevojčicama, djevojkama, ženama da makar pokušaju, da nemaju šta izgubiti i da će se pronaći u tome, u bilo kom dijelu, ako ne u samom programiranju, onda u nekom dizajniranju i sličnim stvarima.

Nerina Grebović je iz Sarajeva, ima 17 godina,dio je IT Girls Inicijative i poručuje da iz njene perspektive IT svijet izgleda beskrajno zanimljiv, jer u tom svijetu može smišljati mnoga rješenja za današnje probleme i programiranjem može doprinijeti inovativnosti u svijetu tehnologije i svakidašnjice.

Milijardu mladih, od kojih je 600 miliona adolescentkinja, u narednoj deceniji će postati dio tržišta rada.

Ako žive u zemljama u razvoju, više od 90 posto njih postaće dio sive ekonomije, gdje su primanja niska ili nikakva, a zloupotrebe i eksploatacije uobičajene pojave.

Posebno su ugrožene žene iz ruralnih područja, žene sa invaliditetom, te one koje su u stanju humanitarne potrebe.
Djevojčicama je neophodna pomoć da razvijaju IT i druge vještine neophodne za sve zahtjevnije tržište rada.

Trebaju slobodan pristup mogućnostima za učenje, inkluzivno obrazovanje, bolji kvalitet, relevantnost i rodnu ravnopravnost, kako u nastavi, tako i učenju.

Potrebno im je obezbijediti karijerno vođenje – mentorstvo ili trening, ali i mogućnost za sticanje vještina kao što su samopouzdanje, rješavanje problema, donošenje odluka, timski rad ili kritičko razmišljanje

Izuzetno je važno omogućiti pristup finansijama i razvojnim programima za žene preduzetnice, te formirati strateška partnerstva sa vladama i privatnim preduzećima koja mogu djelovati kao finansijeri i/ili lideri i mentori.

Related Posts