Saopštenja za javnost

Saopštenje za javnost, poslovodstvo BHRT-a i urednički kolegij BHT 1

Off 133
Saopštenje za javnost, poslovodstvo BHRT-a i urednički kolegij BHT 1

Programski kolegij i menadžment BHRT-a oštro osuđuju neprimjerenu reakciju i paušalne ocjene ambasadora BiH u Australiji Mirze Hajrića, iznesene u “Oslobođenju”, nakon što je još jedan državni službenik iz Predsjedništva BiH, Dženan Selimbegović, u objavi na Facebooku na primitivan način izvrijeđao poznate bh. novinarke Sanelu Prašović Gadžo i Arijanu Saračević Helać poslije emisije “Intervju 20” na programu BHT1.

U sedmici kada civilizirani svijet obilježava Dane aktivizma protiv nasilja nad ženama, Selimbegović i Hajrić demonstriraju verbalno nasilje bez presedana. Stoga, pozivamo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da sankcioniraju ovakvo istupanje svojih uposlenika, bez obzira na pravdanje da se radi o privatnim objavama na FB profilu, ličnom mišljenju i slično. Svi koji se uključe u medijski prostor putem sredstava javne komunikacije moraju biti svjesni težine svake napisane i izgovorene riječi.

Ovaj put posebnu pažnju skrećemo na istup državnog službenika Hajrića, u kojem diplomatski predstavnik BiH u inozemstvu menadžment BHRT-a naziva nesposobnim zbog toga što naš program ne može gledati u Australiji putem satelita. Ocjenjuje da urednici i novinari BHRT-a srozavaju ugled profesije, navodeći, kao da je modni guru, a ne ambasador BiH, da su naši voditelji pogužvani, neuredni, bajatih frizura, da izgledaju prljavo…Ovo je sramotan istup i iznošenje stavova čovjeka koji je plaćen da zastupa interese države u inozemstvu, a ne da, neodgovorno i paušalno, na osnovu svog, po nama, vrlo upitnog ličnog i profesionalnog kredibiliteta, pljuje po Javnom servisu BiH.

Javno pitamo gospodina Hajrića, šta je on uradio u svom dosadašnjem mandatu ambasadora? Koji su to rezultati njegovog rada za državu koju zastupa kao njen diplomatski predstavnik? Ovom prilikom ga podsjećamo da situacija, u koju je dospio Javni servis BiH, uz sve interne probleme koji su utjecali na sadašnji status BHRT-a, u osnovi vuče korjene iz vremena kada se Hajrić, kako se sam hvali, bavio Javnim servisom BiH. Ovom prilikom ultimativno zahtijevamo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da odmah reagira na istup svog uposlenika i sankcionira njegovo neprimjereno ponašanje, uz napomenu da od tog zahtjeva nećemo odustati.

O neviđenom i besprimjernom pritiskom na javni medij državnog službenika Hajrića, obavijestićemo sve domaće i inozemne institucije od kojih ćemo zatražiti hitnu zaštitu od ovakvog neprihvatljivog ponašanja.

Poslovodstvo BHRT-a i urednički kolegij BHT 1

Sarajevo, 07. 12. 2017.

Related Posts