fbpx
Svijet, Vijesti

Sánchez traži podršku za sastavljanje vlade

Off 12
Pedro Sánchez, premijer Španije

Španjolski premijer Pedro Sánchez, koji prošli mjesec nije dobio podršku parlamenta za sastavljanje vlade, ponovno će pokušati formirati vladu i tako izbjeći prijevremene izbore u studenom.

“Krajem kolovoza i početkom rujna održat ćemo sastanke s političkim strankama pogodnima za davanje podrške PSOE-u u formiranju vlade”, rekao je Sánchez u obraćanju medijima.

Njegova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) sastat će se tako s lijevom formacijom Unidas Podemos s kojom su ranije propali svi pokušaji formiranja velike lijeve koalicije, a razgovarat će i s katalonskim i baskijskim regionalnim strankama.

PSOE je u na izborima u travnju dobio najviše glasova, no sa 123 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta potrebna mu je podrška ostalih stranaka. Za samostalno formiranje vlade potrebno je 176 zastupnika.

Prošli mjesec su tijekom parlamentarnog glasanja o vladi samo 124 zastupnika podigla ruku za predloženu vladu. Time je propao i drugi krug u kojem se Sánchez nadao ostanku na premijerskom mjestu.

Do 23. rujna može se sazvati novo glasanje. Ne dobiju li Španjolci do tada vladu, izaći će na izbore 10. studenog.

Sánchez se ovaj tjedan sastao sa sindikatima, udrugama poduzetnika, ekološkim grupama i osobama iz kulture nastojeći dobiti njihovu podršku i tako izvršiti pritisak na ostale stranke da ga podrže u trećem jesenskom krugu glasanja.

Izvor: Hina

Related Posts