Svijet, Vijesti

Samit protiv online ekstremizma: Macron i Ardern predstavili nove regulative

Off 56
Foto: Anadolija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern zatražili su od tehnoloških giganata zatražili da “očiste” svoje internetske platforme od ekstremističkih sadržaja.

Macron i Ardern objavili su na samitu u Parizu pod nazivom “Poziv Christchurcha”, planove za regulative protiv tehnoloških kompanija zbog objavljivanja spornih sadržaja poput govora mržnje i terorističkog materijala.

Među mjerama je i razvoj oruđa za blokadu skidanja nasilnog sadržaja sa interneta, te povećana transparentnost oko načina na koji tehnološke platforme pronalaze i uklanjaju sporne objave.

Cilj samita je da zemlje potpisnice sporazuma i kompanije obećaju da će se uhvatiti u koštac sa objavama spornih sadržaja.

Samit se održava nakon napada na dvije džamije u gradu Christchurch na Novom Zelandu kada je ubijena 51 osoba, a nasilnik je sve uživo prenosio na Facebooku.

Facebook je saopštio da je sporni snimak pregledan 4.000 puta prije nego što je uklonjen, ali da to nije onemogućilo širenje i na druge društvene mreže i platforme poput YouTubea i Twittera.

Samitu prisustvuju direktor Twittera Jack Dorsey, predsjednik Microsofta Brad Smith, predstavnici Facebooka i Googlea te britanska premijerka Theresa May i kanadski premijer Justin Trudeau.

Sjedinjene Države su saopštile da neće prisustvovati samitu, navodeći kako vjeruju da tehnološke kompanije treba da sprovedu svoje smjernice o teroru i da politika prema borbi protiv terorizma ne bi trebalo da sputava pravo na slobodu govora.

Related Posts