fbpx
Svijet, Vijesti

Salvini poziva na prijevremene izbore zbog raspada koalicije

Off 44
Mateo Salvini
Foto: AP

Vođa talijanske vladajuće stranke Lige i zamjenik premijera Matteo Salvini rekao je da se vladajuća koalicija raspala i da je jedini put prema naprijed održavanje novih izbora, a njegov koalicijski partner poručio je da se izbora ne boji.

Šokantna vijest slijedi nakon višemjesečnih trzavica između krajnje desne Lige i njezina koalicijskog partnera, protuestablišmentskog Pokreta pet zvijezda, i nagovješćuje neizvjesnu političku budućnost za treću najveću ekonomiju u eurozoni, navodi Reuters.

Napetosti između dviju stranaka izbile su na vidjelo u srijedu kada su u parlamentu glasale jedna protiv druge vezano za projekt brze željezničke veze s Francuskom.

Salvini je izjavio kako je rekao premijeru Giuseppeu Conteu da se Pokret pet zvijezda raspao nakon jedva godinu dana vlasti te da bi brzo organizirati izbore.

Parlament, koji je sada u ljetnom odmoru, mogao bi se ponovno okupiti sljedeće sedmice kako bi proveo potrebne korake – rekao je Salvini, pozivajući na potrebu glasanja o nepovjerenju vladi i ostavku premijera.

Talijanski premijer Conte kaže kako Salvini mora objasniti zašto se vladajuća koalicija raspada i šta slijedi.

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio rekao je u četvrtak da se njegov Pokret pet zvijezda ne boji novih izbora.

Izvor: Fena

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže