fbpx
BiH, Vijesti

Sa “Gaspromom”dogovorena gasifikacija Republike Srpske

Off 82

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović dogovorili su sa rukovodstvom ruske kompanije ¨Gasprom ¨ u Sankt Peterburgu projekat gasifikacije Republike Srpske, koji bi trebalo da krene početkom jeseni. Prilog novinarke BHRT-a Zorice Lolić.

Ovaj projekat trebalo bi da bude realizovan odvajanjem kraka ruskog gasovoda “Turski tok” za Republiku Srpsku i da stvori bolje potencijale za snabdijevanje cijele Bosne i Hercegovine gasom, rekao je Dodik.

“Gasovod bi se gradio od strane “Gasproma”, uz naše učešće onoliko koliko mi možemo, bilo bi dakle obezbijeđeno finansiranje. Negdje oko 300 miliona eura bi koštala izgradnja gasovoda sa stanicama koje treba da pojačaju pritisak. Dogovorili smo se da se uskoro vidimo i na operativnom nivou dogovorimo kako dalje”, rekao je Dodik.

Dogovoreno je također da se grade dvije gasne elektrane, a uz pogon koji se gradi u Zvorniku, to bi značilo da će se gas moći transportovati i na mjesta kojima gasovod neće proći.

Krak gasovoda “Turski tok” u Republiku Srpsku stiže iz Srbije gdje su već počeli radovi.

“Planiran je krak prema Banjoj Luci od milijardu i 200 metara kubnih, a odatle do hrvatske granice. Ukoliko budu ekonomski interesi odlučivali, ovo je razvojna šansa za BiH. Mi ćemo predvidjeti odvojke i za Federaciju, ukoliko to oni žele. Biće predviđen i odvojak za Hrvatsku”, izjavio je generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

 

Related Posts