fbpx
Svijet, Vijesti

Ruska kompanija nudi povišicu ženama koje nose suknje

Off 24

Ruska kompanija “Tatprof” koja se bavi proizvodnjom aluminijuma, ponudila je zaposlenim ženama bonus uz platu, ako na posao dolaze u haljini ili suknji. Na društvenim mrežama mnogi su potez ruske kompanije okarakterisali kao “odvratan” i “seksistički”.

Ipak, kompanija i dalje stoji iza svoje odluke i obećanja da će zaposlene žene dobiti povećanu platu za jun ako radno vrijeme provode u suknji ili haljini.

Suknja ili haljina moraju biti dužine, najviše do pet centimetara iznad koljena, te su zaposlene dužne da poslodavcu pošalju fotografiju na kojoj su u traženoj odjevnoj kombinaciji, kao dokaz.

Ova bizarna pravila razljutila su i šokirala brojne žene na društvenim mrežama, koje komentarišu, između ostalog, i da se ovakva pravila svode na to da šefovi gledaju slike žena, na isključivu ulogu žena u uljepšavanju radnog dana i na to da je riječ o zloupotrebi moći i eksploataciji žena.

S druge strane, u izjavi za rusku radio-stanicu Govorit Moskva, predstavnik kompanije je rekao da ova “akcija nije seksistička i da 60 odsto žena već u njoj učestvuje”. Dodao je: “Samo smo željeli da uljepšamo radne dane!”

Iz kompanije su takođe poručili, da njihov kolektiv čini 70 odsto muškaraca i da ovakve akcije mogu “da im pomognu da se malo odmore”, “isključe”, i da sve to zajedno “čini dobro za ujedinjavanje čitavog radnog osoblja”.

Predstavnici kompanije su dodali da će i sljedećeg mjeseca sprovesti još jednu “akciju ženstvenosti”, odnosno takmičenje žena u brzom pravljenju knedlica.

Anastasia Kirilova, koja radi u fabrici “Tatprof”, rekla je su ideje potekle od direktora Sergeja Rackova. Kirilova je za Biznis onlajn izjavila da se radnice u toj kompaniji ohrabruju “da nose ženstvenu odjeću, da ne nose kratku kosu, i da usavršavaju ručni rad i poslove koji su vezani za domaćinstvo i odgajanje djece”.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže