Svijet, Vijesti

Ruska kompanija nudi povišicu ženama koje nose suknje

Off 22

Ruska kompanija “Tatprof” koja se bavi proizvodnjom aluminijuma, ponudila je zaposlenim ženama bonus uz platu, ako na posao dolaze u haljini ili suknji. Na društvenim mrežama mnogi su potez ruske kompanije okarakterisali kao “odvratan” i “seksistički”.

Ipak, kompanija i dalje stoji iza svoje odluke i obećanja da će zaposlene žene dobiti povećanu platu za jun ako radno vrijeme provode u suknji ili haljini.

Suknja ili haljina moraju biti dužine, najviše do pet centimetara iznad koljena, te su zaposlene dužne da poslodavcu pošalju fotografiju na kojoj su u traženoj odjevnoj kombinaciji, kao dokaz.

Ova bizarna pravila razljutila su i šokirala brojne žene na društvenim mrežama, koje komentarišu, između ostalog, i da se ovakva pravila svode na to da šefovi gledaju slike žena, na isključivu ulogu žena u uljepšavanju radnog dana i na to da je riječ o zloupotrebi moći i eksploataciji žena.

S druge strane, u izjavi za rusku radio-stanicu Govorit Moskva, predstavnik kompanije je rekao da ova “akcija nije seksistička i da 60 odsto žena već u njoj učestvuje”. Dodao je: “Samo smo željeli da uljepšamo radne dane!”

Iz kompanije su takođe poručili, da njihov kolektiv čini 70 odsto muškaraca i da ovakve akcije mogu “da im pomognu da se malo odmore”, “isključe”, i da sve to zajedno “čini dobro za ujedinjavanje čitavog radnog osoblja”.

Predstavnici kompanije su dodali da će i sljedećeg mjeseca sprovesti još jednu “akciju ženstvenosti”, odnosno takmičenje žena u brzom pravljenju knedlica.

Anastasia Kirilova, koja radi u fabrici “Tatprof”, rekla je su ideje potekle od direktora Sergeja Rackova. Kirilova je za Biznis onlajn izjavila da se radnice u toj kompaniji ohrabruju “da nose ženstvenu odjeću, da ne nose kratku kosu, i da usavršavaju ručni rad i poslove koji su vezani za domaćinstvo i odgajanje djece”.

Related Posts