fbpx
BiH, Vijesti

RTV Zenica: Sukob između uredništva i sindikata

Off 74
Foto: Ilustracija

Sukob na relaciji uredništvo i sindikat RTV Zenica ponovno je aktuelizovan. Saopštenjem za javnost oglasilo Udruženje BH novinari koje je za stanje u kojem se nalaze radnici ove medijske kuće krivim označilo menadžment, ali i gradsku upravu. Druga strana ove tvrdnje smatra neosnovanim i najavljuje tužbe.

Sindikalna organizacija RTV Zenica kao najveći problem sa kojim se suočavaju njeni članovi izdvaja mobing, odnosno, kako tvrde, prijetnje i šikaniranje radnika od strane uredništva. Pored toga, u sindikatu ističu i problem smanjenja plata, te to što, kako smatraju, uredništvo ne prenosi tačne informacije menadžmentu o stanju u preduzeću.

S druge strane, urednički kolegij RTV Zenica stavove sindikata i podršku koju je dobio od Udruženja BH novinari kvalifikuje kao napad na ovu medijsku kuću, koji za cilj ima njeno gašenje.

Kada je riječ o tvrdnjama o mobingu, ističu da su u toku procesi koji to tek trebaju da dokažu, ali i da ove pojave nema. Urednički kolegij najavljuje i tužbe zbog, kako tvrde, blaćenja ugleda RTV Zenica.

U Udruženju BH novinari ističu da je stanje, kada je riječ o poštivanju radničkih prava, gotovo isto u većini lokalnih RTV stanica, te da su zaposlenici izloženi mobingu i pritiscima lokalnih političkih moćnika.

U ovom udruženju navode da su im se do sada nekoliko puta obraćali radnici RTV Zenica i tražili zaštitu od pritisaka kojima su izloženi od strane menadžmenta i gradske uprave.

U zeničkoj Gradskoj Upravi tvrde da je u ovom slučaju riječ o nepotrebnoj hajci. Gradonačelnik Fuad Kasumović navodi da nikada nije, koristeći se pozicijom koju obavlja, tražio bilo šta od urednika i novinara RTV Zenica. Tvrdnje Udruženja BH novinari smatra neutemeljenim i netačnim i ističe da imaju rušilačke namjere jer su usmjerene protiv njega kao nezavisnog gradonačelnika.

Epilog ovih dešavanja još uvijek se ne nazire. Sindikat RTV Zenica očekuje da će rješenje ovih problema biti ponuđeno od strane osnivača tog javnog preduzeća, Grada Zenice.

Izvor: Amir Džidić/BHRT

Related Posts