BiH, Vijesti

RS: Sve manje prvačića u školama

Off 20

U prve razrede osnovnih škola u Republici Srpskoj u školskoj 2019/2020. godini upisana su 9.293 učenika, tako da je broj prvačića već drugu godinu zaredom ispod deset hiljada.

AUTOR: LJUBIŠA DAVIDOVIĆ/BHRT

U poređenju sa prethodnom školskom godinom, osnovne škole u Rеpublici Srpskoj imaće 438 učenika manje.

U septembru nijedan prvačić neće sjesti u klupe u čak 92 područna odjeljenja u Republici Srpskoj. Da je situacija zabrinjavajuća, potvrđuje i podatak da su tri centralne škole u prvi razred upisale svega tri ili četiri đaka.

Učionice su sve praznije, a dugogodišnji trend smanjenja upisanih je, izgleda, nezaustavljiv. Uprkos ovim brojkama, u Ministarstvu prosvjete RS ne razmišljaju o racionalizaciji školske mreže.

“Mi ćemo pokušati to da amortizujemo kroz kvalitetnije procese nastave i uopšte kvalitetnije programe kojima će nastavnik nodnosno učitelj moći više da se usmjeri i na kraju krajeva učenicima da se posveti veća pažnja.Taj prilično restriktivan okvir koji je dat malim brojem novorođenja. Na njega djeluje i drugi negativan demografski faktor u vidu izrazite migracije tako da i u budućnosti ukoliko ne bude organizovane planske akcije od strane vlasti na svim nivoima ćemo i dalje imati sve lošije i lošije pozicije“, kazao je Aleksandar Čavić, demograf.

U Udruženju građana „4+“ koje okuplja porodice sa četvoro i više djece ističu da već 12 godina ukazuju na to da treba ulagati u porodicu i da se mora podsticati natalitet. Iako je Vlada RS donijela nekoliko pronatalitetnih mjera, kažu da to nije dovoljno da bi se stanje popravilo.

“Obezbjeđivanje mjesečnih karata, stipendije za srednjoškolce i studente.Ima tu niz stvari gdje bi trebalo. Vjerujte. Bojim se imaćemo para, ali nećemo imati kome dati kako je krenulo“, kazao je Jovan Radovanović, predsjednik Udriženja “4+”.

Ukupno 500 učenika osnovnih škola u Republici Srpskoj prošle godine je promijenilo mjesto školovanja, prebacujući se u osnovne škole u inostranstvu. Redovi pred ambasadama onih koji žele da napuste BiH govore da će se taj broj iz godine u godinu povećavati.

Related Posts