Ekonomija

RS: Strana ulaganja u 2017. znatno povećana u odnosu na 2016. godinu

Off 21
Tokom 2017. godine, strana ulaganja u Republiku Srpsku iznosila su 214,3 miliona BAM, što predstavlja značajan porast u odnosu na 2016., kada je taj iznos bio 76,4 miliona BAM.

Najviše ulaganja bilo je u sektorima telekomunikacije, finansijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i penzijskih fondova te proizvodnja koksa i rafinisanih naftnih proizvoda.

Najveća ulaganja u RS ostvarili su Srbija, Rusija, Austrija, Italija i Slovenija, rekli su iz entitetske Vlade.

Vlada RS prihvatila je Informaciju o realizaciji aktivnosti predviđenih Akcionim planom za sprovođenje Strategije podsticanja stranih ulaganja u RS za period od 2016. do 2020. godine.

Kako su rekli, u sva tri ključna operativna cilja koja su definisana Strategijom, a to su poboljšanje konkurentnosti i unapređenje poslovnog okruženja, jačanje institucionalnih kapaciteta i razvoj partnerskih odnosa i aktivnosti promocije za ciljane sektore i ciljana tržišta, ostvaren je značajan napredak.

Formiran je i Savjet za strane investitore RS-a, kao tijelo koje sačinjavaju strani investitori, ali i institucije entitetskog i lokalnog nivoa, te Privredna komora RS-a, a unaprijeđena je i saradnja sa predstavništvima RS u inostranstvu, saopšteno je iz Vlade RS.

Related Posts