fbpx
BiH, Vijesti

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju protestovali ispred zgrade Vlade KS

Off 12
Foto: Larisa Omerčić/BHRT

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju protestovali su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Njihovi zahtjevi sažeti su u 20 tačaka, a od Vlade traže da hitno reaguje. Između ostalog, traže personalne asistente i dnevne centre.Premijer Edin Forto tvrdi – spremni smo za dijalog.

Svaki dan je kao godina, a za našu djecu vrijeme je ključno, kažu roditelji djece s poteškoćama. Ponovo su tražili rješenje problema pred Kantonalnom Vladom.

Amina Lajm, roditelj

“Mi imamo puno toga s čim mi nismo zadovoljni, i to je ono što je goruće gdje mi očekujemo hitnmo nešto vlada da poduzme jer nemamo vremena da čekamo s našom djecom”

Iz Vlade kažu da su spremni za nastavak dijaloga i da čine sve što je u njihovoj moći.

Edin Forto, premijer KS

“Ako je roditeljima iscurilo strpljenje nakon godina ovih problema sa kojima se suočavaju mi i to razumijemo, ali mi moramo raditi ono što je moguće.Mi smo za neke zahtjeve za koje je moguće odmah reagovali, ministrica zdravstva je odmah izdala nalog u domovima zdravlja da se može raspisati konkurs.”

Na zahtjeve roditelja, Vlada je odgovorila, no bez konkretnih rokova za ispunjenje. Otac Saudin Hrnjić kaže da ne mogu čekati septembar za kada je zakazana tematska sjednica Skupštine.

Saudin Hrnjić, roditelj

“Mi ćemo jednostavno znači ukoliko ne dobijemo kroz naša demokratska prava sredstva da dobijemo pomake u ovoj oblasti mi ćemo organizovati i koristiti sva demokratska prava pa čak i tužbe prema svim nivoima vlasti od države, nivoa federacije, kantona.”

Podsjetimo, neki od zahtjeva su jedinstvena baza podataka, savjetovalište za osobe s invaliditetom, usluge personalne asistencije i dnevni centri. Uputili su i pismo međunarodnim organizacijama od kojih traže pomoć. Poručili su da neće odustati, jer se bore za prava svoje djece.

Izvor: Larisa Omerčić/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže