BiH, Vijesti

Resorno ministarstvo KS o ponašanju taksi prevoznika

Off 24

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo oglasilo se povodom nemilog događaja od prekjuče kada je sarajevski taksista iz vozila izbacio autistično dijete i njegovu majku.

“Najoštrije osuđujemo ovaj necivilizacijski čin, sa žaljenjem što se nemili događaj desio u našem gradu. Ovakvo ponašanje je nedopustivo i u suprotnosti sa zakonom i pravilima ponašanja taksi vozača na radnom mjestu. Zakonom o taksi prijevozu KS propisani su način obavljanja taksi prijevoza, ponašanje i obaveze taksi vozača kao i putnika, a između ostalog i to da je taksi vozač dužan za vrijeme dužnosti kulturno se odnositi prema putnicima”, naglašavaju u Ministarstvu.

Pojašnjavaju da je u konkretnom slučaju taksi vozač bio dužan prihvaćenu vožnju obaviti do odredišta i putniku izdati račun za obavljeni prijevoz.

Ističu da nedolično ponašanje taksi vozača građani trebaju prijaviti Inspektoratu saobraćajne i cestovne inspekcije kao i MUP-u KS.

Ministarstvo zahtijeva od taksi prijevoznika u Kantonu Sarajevo da svoje obaveze izvršavaju profesionalno i shodno zakonskim propisima jer su svi oni u službi građana i korisnika prema kojima se moraju ponašati odgovorno.

“Taksi vozači trebaju voditi računa o svom ponašanju koje ne smije slati ružnu sliku iz našeg grada. Stoga pozivamo sve taksi prijevoznike u KS-u da poduzmu neophodne mjere kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali”, navode iz Ministarstva.

Related Posts