fbpx
BiH, Vijesti

Reis Kavazović: Kurban-bajram obilježite dostojanstveno

Off 216

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović uputio je čestitku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama, čiji se prvi dan ove godine obilježava u nedjelju, 11. augusta.

“S posebnim duhovnim ushićenjem dočekujemo deseti zul-hidže, prvi dan ovogodišnjeg Kurban-bajrama. U nedjelju, 11. augusta, naša će se radost proširiti našim lijepim prostranstvima i veličanje Allaha će njima odjekivati”, rekao je reis Kavazović.

Naveo je kako Kurban-bajram podsjeća na Ibrahima a.s., oca vjerovjesnika i lučonošu tevhida, utemeljitelja pravca i obnovitelja zavjeta oko kojeg se okupljaju Jevreji, kršćani i muslimani, koji u njemu i u njegovom životnom putu traže nadahnuće i uputu ne samo za svoje živote nego i za budućnost velike ljudske porodice.

“Ibrahim je utemeljio zajednicu vjernika i sa sinom Ismailom sagradio Kabu koju ovih dana posjećuju milioni vjernika iz čitavog svijeta. Bila je to i ostala jednostavna građevina koja je utočište sljedbenicima Ibrahimovog pravca iz čitavog svijeta. Skrivena daleko u unutrašnjosti okrutne arabijske pustinje, ona je postala duhovna oaza iz koje se ljudi napajaju hiljadama godina. Kada je sagrađena, Kaba je stajala naspram piramida i kula Egipta i Babilona i njihovih moćnih vladara, vojski i civilizacija. Neka to bude pouka nama u ovim danima hadža”, poručio je reis Kavazović.

Na naš svijet, naveo je reis, ne treba gledati samo iz pozicije sile, moći i dominacije, nego Ibrahimovim očima istinske vjere, nade, ljubavi i žudnje za pravdom, što treba da bude “opomena i današnjim silnicima koji veličaju zlo i nepravdu, zaneseni golom silom koju trenutno imaju”.

Budućnost, navodi reis Kavazović, pripada istinoljubivima i onima koji čvrsto vjeruju u Božiju pravdu jer, kako je rekao, Bog je na njihovoj strani i On će im pomoći kao što je pomogao Ibrahimu a.s. i njegovim potomcima.

Reisu-l-ulema poručio je vjernicima da radost Bajrama podijele s komšijama, duhovnim potomcima Ibrahima, kao i sa svim ljudima te da ne dopuste zlim ljudima da naruše vjeru u ljude.

“Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki blagdan: ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije, a posebno ne one kojima je naša pomoć potrebna. Slijedite Ibrahima, prinoseći kurban i njime počastite svoju porodicu, komšije i siromahe”, poručio je Kavazović.

Reis je čestitao Bajram mulsimanima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji te u dijaspori i svim muslimanima širom svijeta.

Izvor: Fena

Related Posts