Film

Region ostao bez dva poznata glumca

Off 113
Region je ostao bez još dva poznata glumca. U 73. godini u Beogradu je preminuo čuveni glumac Marko Nikolić, koji je televizijsku slavu stekao ulogom Gige Moravca u seriji “Bolji život”. A, u 67. godini u Zagrebu je preminuo glumac Ivo Gregurević.

Preminuo glumac Marko Nikolić

Glumac Marko Nikolić preminuo je u 73. godini u Kliničko-bolničkom centru “Zvezdara”. Marko Nikolić rodjen je u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine.

Glumu je završio na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Igrao je u pozorištu, filmu i na televiziji, a ostaće upamćen po ulozi Dragiše Popadića, zvanog “Giga Moravac” iz serije “Bolji život”.

Publika će ga između ostalog pamtiti i po ulozi Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji Vuk Karadžić.

Iza sebe ostavio je niz uloga u pozorištu, na televiziji i filmovima, od “Devojačkog mosta”, “Užičke republike”, “Petrijinog venca” , “Dnevnika uvrede 1993.”, “Montevideo, Bog te video”, “Za kralja i otadžbinu”.

Dobitnik je nagrade “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umjetnosti glume na domaćem filmu i mnoštva drugih nagrada.

 

Preminuo Ivo Gregurević, jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević preminuo je u 67. godini života, javlja HRT.
Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Orašje), 7. oktobra 1952. godine. Još kao dječak Ivo Gregurević bio je zaljubljen u film, kino i filmsko platno.

Po završetku srednje škole Gregurević upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Na filmu je debitirao već 1977. godine (“Ne naginji se van”, B. Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj. Iste godine snima kultni film Antuna Vrdoljaka Mećava u kojemu igra lik Ivana. Baš su ga takve uloge, ruralne i provincijalne, okarakterizirale.

Vrsno je tumačio rabijatne i grube “narodske tipove” poput otmičara u “Osuđenima” (1978.) Z. Tadića, konduktera u “Kraljevoj završnici” (1987.) Ž. Tomića i istražitelja u “Životu sa stricem” (1988.) K. Papića.

U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979-1981, koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.

Film Čaruga, koji je zacementirao njegov status u samom glumačkom vrhu, snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše.

Tokom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu, a snimao je i televizijske reklame.

U teatru je igrao u dramama velikih svjetskih i ovdašnjih pisaca: Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje… Radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom…

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže