Knjiga

Redefiniranje identiteta u knjizi ‘Islam u kulturnom identitetu Evrope’

Off 71

Teme koje se tiču izazova i pojmova u sferi mijenjanja uključujući i pojmove identiteta u fokusu je knjige “Islam u kulturnom identitetu Evrope” autora Rešida Hafizovića, koja je danas promovisana u Sarajevu.

Kako su kazali promotori i izdavači, vrijednost ovog djela ogleda se u potrebi definiranja brojnih stvari koje se tiču islama uopće, imajući u vidu činjenicu da su današnji mediji preplavljeni izvještajima o islamofobiji, antiislamu i terorizmu.

Istaknuto je da Evropa na prijelazu iz modernog u postmoderno mora redefinirati kolektivni identitet, a to će biti nemoguće učiniti bez uključivanja islama i islamskih zajednica.

Autor Hafizović kaže da je islam danas u fokusu po različitim osnovama po lijepom i ružnom, ali smatra da ružne stvari ne treba adresirati islamu jer je posrijedi tradicija čiji svi temeljni, krunski, sržni, religijski, kulturni i civilizacijski kodovi spadaju u vrh svjetske prosvijećenosti.

– Zaštitni znak te religijske tradicije je ono što je svjetlo, pero, tinta i knjiga kao amblem. Sve loše zbog čega se islam proziva u medijskom, političkom i geopolitičkom prostoru nije u kontekstu s tom religijom – ističe autor.

Ocijenio je da islam igra veliku ulogu u kreiranju evropskog identiteta, ali to Evropa, kaže Hafizović, ne zna ili neće da zna, a nažalost ni muslimani koji su zaboravili svoj kulturni identitet te bi bilo dobro kada bi muslimani, prije svih, vratili vlastito pamćenje o vlastitom identitetu.

Stoga bi muslimani prije svega trebali da se obrazuju te nauče abecedno temeljne vrijednosti islama, ocijenio je Hafizović.

Jedan od promotora knjige Ismet Bušatlić istaknuo je da knjiga donosi odgovore na brojna pitanja koja se postavljaju u odnosu između islamskog svijeta i Evrope, a autor britkim jezikom odgovara na ta važna pitanja.

– Očekivati je bilo više glasova o ovoj temi, a kod nas je ovo prvijenac ove vrste i ovog obima, u čemu je i najveća vrijednost ovog štiva – napomenuo je Bušatlić.

Prema zvaničnim podacima u svijetu živi 1,5 milijardi muslimana, ali kako je istaknuto danas oni su nevidljivi i rijetko se može vidjeti da su građani svijeta jer u sebi ne emitiraju krunske vrijednosti po kojima su muslimani nekad bili poznati kao kozmopolitska civilizacija.

Vrijednosti koje su muslimani na evropskom tlu ostavili dovoljno i glasovito govore o tome kakva je to civilizacija bila, bilo je to jedino svjetlo koje je svijetlilo u Evropi, kazano je danas, a sve ostalo bio je najdublji barbarski mrak.

Related Posts