Ekonomija, Privreda, Svijet, Vijesti

Recesija u Evropi

Off 38

Dva od osam najvećih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine su u recesiji, a treći bilježi znatan pad industrijske proizvodnje, što svima u zemlji treba da bude svojevrsni alarm, upozoravaju stručnjaci.

Nakon Italije, Turska je upala u recesiju. BiH sa Turskom ima obim razmjene od oko milijardu maraka, od čega se 325,5 miliona odnosi na izvoz.

Najviše se izvoze masnoće, ulja, gvožđe i čelik, a uvoze mašine, kotlovi, odjeća, plastične mase i ostalo.

Prije nekoliko sedmica i u Italiji je proglašena recesija. BiH je u ovu zemlju u 2018. godini izvezla robu i proizvode u vrijednosti od 1,36 milijardi maraka.Najviše se izvozi obuća, i slični proizvodi, zatim drvo i proizvodi od drveta, teproizvodi od gvožđa i čelika. Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar,kaže za “Nezavisne” kako su posljedice izvjesne, jer BiH dosta zavisi od izvoza pa se tako bilo koje usporavanje ekonomije s kojom se sarađuje automatski odražava i na nju. Sve je, upozorava on, usko povezano.

“Recesija po definiciji znači da dolazi do pada BDP-a, potrošnje i industrijske proizvodnje. To će automatski značiti pad potražnje za našim proizvodima.

Privreda Turske je u četvrtom kvartalu prošle godine oslabila za 2,4 odsto u odnosu na treći, saopštio je državni zavod za statistiku. U trećem kvartalu prošle godine pad je iznosio 1,6%, što znači da su se povezala dva tromjesečja s negativnim privrednim rastom, što je definicija recesije. Na nivou čitave 2018. godine ostvaren je privredni rast od 2,6%, što je najmanje od 2009. godine.

Zbog trgovinskog rata sa SAD-om došlo je do velikog pada vrijednosti turske lire, pa je uvoz poskupio. Valuta je oslabila za 30% prema dolaru prošle godine, što znači da je uvoz robe u Tursku poskupio za trećinu.

Related Posts