fbpx
Vijesti, Životni stil

Raste broj turistričkih dolazaka, Evropa najposjećenija

Off 20
Turisti Mostar vrucine
Foto: Anadolija

Broj međunarodnih turističkih dolazaka povećan je za četiri odsto ili 30 miliona u odnosu na isti period prošle godine, a Evropa je najposjećenija, ističe Svjetska turistička organizacija.

Od početka ove godine zabilježen je 671 milion turističkih dolazaka, a za rast broja dolazaka najzaslužniji je Bliski istok, koji bilježi osam odsto više stranih turista.

Turisti su ove godine u većem broju dolazili i u Evropu – četiri odsto više nego lani, dok su Afrika i američki kontinenti imali umjereniji rast, od tri odnosno dva odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U Evropi je turistička potražnja povećana u vrijeme Vaskrsa i početkom ljeta, pa je zadržala poziciju najposjećenije na svijetu.

Za rast dolazaka stranih turista u Aziju i oblast Pacifika od šest odsto u odnosu na prvo polugodište 2018. zaslužna su kretanja kineskih turista.

U Africi je, takođe, zabilježen rast međunarodnih dolazaka turista /tri odsto/, pri čemu je najveći “pobjednik” sjeverna Afrika sa porastom dolazaka stranih turista od devet odsto.

Među turističkim nacijama, Kinezi su zadržali prvo mjesto u svijetu i ove godine sa 14 odsto više putovanja u inostranstvo nego lani.

Na povećan broj turističkih dolazaka u svijetu utiču bolji vizni režimi, snažne ekonomije i pristupačnost vazdušnom saobraćaju, dok su za smanjene dolaske turista odgovorni slabiji ekonomski pokazatelji, produžena neizvjesnost u vezi sa “Bregzitom”, te trgovinski ratovi, procjenjuje Svjetska turistička organizacija.

Izvor: SRNA

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže