fbpx
BiH, Vijesti

Radnici Aluminija zaprijetili novim protestima

Off 280

U Aluminiju d.d. Mostar završena je Skupština svih zaposlenih. Radnici su odlučili održati proteste ukoliko im ne budu isplaćena dugovanja do 2. septembra.

Kako ističu predstavnici sindikata Aluminija, do sada izneseni planovi očito se ne mogu realizirati, što znači da će radnici s početkom idućeg mjeseca postati tehnološki višak.

Podsjetimo, samo za prvu fazu proizvodnje, odnosno pokretanje ljevaonice, potrebno je gotovo 20 miliona konvertibilnih maraka koje nitko nije spreman uložiti.


Podrška sindikata 12 javnih preduzeća

Sindikati 12 javnih preduzeća i ustanova sa sjedištem u Mostaru pozvali su vlasti Federacije BiH i hrvatske političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da pomognu rješavanje sudbine više od 900 radnika i oporavku mostarskog Aluminija koji ugašen prije više od mjesec dana.

Uprkos najavama kako će se pružiti finansijska podrška ponovnom početku rada Aluminija, nedavno je uprava ove kompanije navela kako samostalno neće moći pokrenuti proizvodnju te je najavila da bi u početku radilo tek 350 radnika, dok bi njih 550 bilo tehnološki višak.

”Predstavljeni plan nastavka poslovanja Aluminija u kojem se predviđa nastavak rada za 350 radnika, ali bez osiguranih sredstava za realizaciju, te proglašenje 550 radnika tehnološkim viškom, ali bez osiguranih sredstava za otpremnine dovodi nas do zaključka da je riječ o potpunom krahu Aluminija”.

Sindikati u pismu navode kako su svjedoci nemoći hrvatskih političkih predstavnika da isprave sve pogreške članova uprava i nadzornih odbora Aluminija iz Mostara.

Mostarski Aluminij isključen je s naponske mreže 10. jula nakon što su mu dugovanja premašila 200 miliona eura, a uprava više nije bila u stanju kupovati električnu energiju i sirovine.

Izvor: Igor Božović/Ivana Vidmar/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže