fbpx
BiH

Radanović: Prava Srba u Federaciji se krše

Off 60
Foto: BHRT
Položaj Srba u Federaciji BiH, njihova imovinska prava i učešće u formiranju vlasti u ovom entitetu bili su tema današnjeg obraćanja predstavnika nekoliko srpskih udruženja, upriličenog u Istočnom Sarajevu, javio je reporter BHRT-a Srđan Krstić.

Kako je kazao predsjednik Odbora za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH Đorđe Radanović, prava Srba u Federaciji BiH, kada je riječ o zemljišnim knjigama i povratu imovine, se krše. On smatra da javnost nije dovoljno informisana o javnim pozivima za rješavanje imovinskih sporova.

Sa druge strane, kako tvdi Radanović, u Republici Srpskoj su zabilježeni povrati imovine i obnova kuća. Dodao je da, u odnosu na popis iz 1991. godine, u Federaciji danas živi oko 400 000 Srba manje.

Prema njegovim riječima, u Vladi Kantona Sarajevo (KS), koju čini premijer i 12 ministara, samo je jedan Srbin, a prilikom formiranja vlasti u kantonima skoro da i nema pripadnika tog naroda.

Radanović smatra da je tako i na nivou Federacije BiH, kao i u kompanijama u Federaciji.

“Mi više ne možemo tolerisati da Vlada Federacije, kao i kantoni, zanemaruju srpsko pitanje. U nekim kantonima srpski narod nije konstitutivan. Želimo da sve pokrenemo sa mrtve tačke i da se obnove sela, te podstakne zapošljavanje Srba”, rekao je Radanović.

Related Posts