fbpx
Svijet

Putin poručio Maduru: Rusija podržava legitimne vlasti Venecuele

Off 31
Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je venecuelanskom lideru Nicolasu Maduru da Rusija podržava legitimne vlasti njegove zemlje, saopćio je Kremlj.

Putin je tokom telefonskog razgovora s Madurom izrazio podršku legitimnoj vladi Venecuele “u jeku pogoršanja unutrašnje političke krize isprovocirane izvan zemlje”.

On je kritikovao vanjsko uplitanje u dešavanja u Venecueli kao teško kršenje temeljnih normi međunarodnog prava.Putin je predložio traženje rješenja unutar ustavnih okvira i prevazilaženje razlika u venecuelanskom društvu kroz mirni dijalog.

Maduro je iznio Putinu svoju ocjenu trenutne situacije u Venecueli i zahvalio se ruskom čelniku na njegovim stavovima.Dvojica predsjednika usaglasila su se da nastave s rusko-venecuelanskom saradnjom na raznim poljima.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da je Washington priznao opozicionog čelnika Juana Guaida kao venecuelanskog “prelaznog predsjednika” nakon što je u januaru Maduro inauguriran za predsjednika te latinoameričke zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija smatra Madura legitimnim predsjednikom Venecuele i upozorio je protiv svih vanjskih pokušaja da se uzurpira vrhovna vlast te zemlje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Washington da potpuno zanemaruje norme i principe međunarodnog prava i da igra ulogu “samoproglašenog arbitra sudbina” drugih zemalja, prenosi Xinhua.

Related Posts