Životni stil

Prvi kondenzacioni tanker isporučen Kini, lomi led debljine 1,8 metara

Off 43

Prvi arktički kondenzacioni tanker u svijetu, nazvan “Boris Sokolov” isporučen je u grad Guangdžan, u kineskoj južnoj provinciji Guangdong.

Brod sa nosivošću od 44.550 tona, izgrađen je za grčku kompaniju “Guangzhou Shipyard International Co., Ltd”, a može da postigne dvosmjerni prelom leda.

Luk tankera “Boris Sokolov” može da slomi ledeni sloj debljine 1,8 metara, a krma može da razbije sloj leda od 1,5 metara.

Osim toga, kako bi se osiguralo da plovilo može raditi u uslovima izuzetno hladnog i teškog vremena, svi objekti na brodu su koristili hladno-neprobojne konstrukcije.

“Kapacitet za skidanje leda ovog plovila je na najvišem nivou u smislu ocjenjivanja, a može se koristiti bez pomoći ledolomca na arktičkim plovnim putevima, u toku svakog godišnjeg doba, saopštili su iz firme “Guangzhou Shipyard International Co., Ltd.”.

Upravo zbog toga, kako su rekli, energetski resursi iz Arktika se mogu bezbjedno i nesmetano transportovati u Kinu i bilo gdje u svijet “.

Brod se uglavnom koristi za transport ulja za kondenzat za projekat “Yamal LNG” (tečni prirodni gas), koji je najveći LNG projekat na svijetu.

Projekat “Yamal LNG”, ne samo da će promovisati razvoj energetske industrije u Rusiji i njenim pograničnim oblastima, već će obogatiti snabdijevanje čiste energije u Kini.

Related Posts