BiH, Vijesti

Protesti Sindikata solidarnosti ispred Vlade FBiH

Off 117
Foto: Minja Erić/BHRT

Predstavnici Sindikata solidarnosti, koji su jutros krenuli iz Tuzle, stigli su u Sarajevo, gdje će protestovati ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, javila je naša reporterka Minja Erić.

Povod je to što trinaest bivših radnika Borca iz Banovića, koji su ispunili uslove za odlazak u penziju, zbog neuplaćenih doprinosa svoje pravo nisu uspjeli ostvariti, kažu iz Sindikata solidarnosti Tuzla.

Predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona Sakib Kopić rekao je, po dolasku u Sarajevo, da je neuplaćivanjem doprinosa država od trinaest osoba napravila socijalne slučajeve.

Kopić je izjavio da doprinosi nisu uplaćivani 20 godina. On je kazao da je prije deset dana upućen dopis Vladi Federacije BiH, da se pokuša pronaći rješenje, kako radnici ne bi dolazili u Sarajevo, ali ih niko nije kontaktirao.

Nazifa Đerzić, bivša radnica Borca, kazala je kako ima 38 godina radnog staža. Prema njenim riječima, radnici te firme od 2010. godine nisu imali nikakva primanja, a od 2016. prebačeni su na biro. Kada su stekli uslove za penzionisanje, Vlada Federacije uplatila je radni staž, dok je Tuzlanski kanton trebao da uplati doprinose za zdravstvo.

Zadnja tri mjeseca, svjedoči ona, radnici su u Tuzli pokušavali ostvariti svoja prava, ali im je, gdje god su došli – kod ministara, zamjenika, premijera Tuzlanskog kantona –  rečeno da to nije prava adresa za rješavanje njihovog problema.

Kako je ranije javila naša reporterka Mirela Bektić, 20 predstavnika sindikata jutros je bilo spremno za put u Sarajevo, a njih troje će ostati ispred Vlade FBiH.


Svjedočenja radnika Borca iz Banovića:


Kako je najavljeno, nakon redovnog okupljanja pred kantonalnim pravosudnim institucijama, oni će otputovati u Sarajevo, gdje bi trebali stići oko 12.30 časova.

Iz Sindikata su naveli da Vlada Tuzlanskog kantona nije pomogla u rješavanju problema navedenih radnika.

“Nerješavanju ovog problema je kumovala i Vlada TK, kojoj je bitnija kupovina novog automobila za Predsjednika Skupštine, vrijednog oko 70.000 KM, od uplata 22.000 KM ostalih doprinosa”, ističu iz Sindikata.

Dodali su i da će pet radnika Borca iz Banovića ostati pred zgradom Vlade Federacije, sve do konačnog i trajnog rješenja njihovog problema.

Related Posts