fbpx
BiH

Protest doktora medicine i stomatologije Federacije 11. maja

Off 96

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH najavio je za subotu, 11. maja, mirni protest u Sarajevu.

Ako do tada ne budu riješeni zahtjevi doktora, protest će biti uvertira za masovniji, generalni štrajk u Federaciji BiH, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata dr. Rifat Rijad Zaid.

Uzrok nezadovoljstva je, naveo je, što ovaj sindikat ne može potpisati novi kolektivni ugovor iz vlastite branše nakon isteka starog budući da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, odnosno Vlada Federacije BiH, odgađa da vrati reprezentativnost tom sindikatu.

Posljedica nepotpisivanja kolektivnog ugovora je neriješen radno-pravni status doktora, što je problem koji u ovom slučaju pogađa sarajevske i tuzlanske ljekare i direktno dovodi u pitanje njihov ostanak u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a time utiče i na zdravstveni sistem, obrazložio je Zaid.

Protest 11. maja neće ugroziti pacijente, tvrdi ovaj sindikalac jer će, kako je rekao, zdravstvene ustanove raditi prema uobičajenom režimu vikenda.

“Ako doktori neće imati svoj kolektivni ugovor, to će neumitno dovesti do osipanja kadra iz zdravstvenog sistema”, rekao je Zaid.

Najavio je da će protest početi na trgu gdje je sjedište institucija Bosne i Hercegovine, nakon čega će biti nastavljen ispred zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta Federacije BiH.

Related Posts