fbpx
BiH

Prof.dr. Halima Resić dobila svjetsko priznanje

Off 639
Prof.dr. Halima Resić iz Sarajeva dobitnica je ovogodišnje nagrade “pioneer award” za istočnu i centralnu Evropu, koja se dodjeljuje za doprinos razvoju nefrologije u različitim regijama.

Nagradu dodjeljuje Svjetsko udruženje nefrologa koje broji 30 hiljada članova. ISN (International Society of Nephrology) nagrada se dodjeljuje na osnovu najvećeg broja prijedloga nefrologa iz određenog regiona.

“Ovo priznanje pripada svim nefrolozima Bosne i Hercegovine i ovo nije samo nagrada meni kao jedinki – ovo je nagrada bh. nefrologiji”, rekla je prof.dr. Resić Agenciji Fena.

Ističe da je cijeli život posvetila radu s pacijentima, davala svoj doprinos razvoju bh. nefrologije i iskreno se borila za napredak u tom smislu.

“Raduje me da je nagrađen moj trud, uložen tokom proteklih godina. Ovo je odličan temelj za buduće generacije nefrologa, te motiv da se trude i napreduju, kako bi se i njihova imena našla na listi dobitnika ovog vrijednog priznanja”, rekla je Resić.

Prof.dr. Resić je predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega Bosne i Hercegovine, a odnedavno i predsjednica Donorske mreže Bosne i Hercegovine. Njen rad je prepoznat i podržan širom svijeta, te je 2017. godine izabrana i za predsjednicu Balkanske asocijacije nefrologa (BANTAO) koja broji 11 zemalja. Ove godine je izabrana i za predsjednicu Mediteranskog udruženja nefrologa.

Related Posts