Nogomet

Preminuo bivši predsjednik UEFA-e Lenart Johanson

Off 27
Foto: fifa.com/Getta Images

Bivši predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Lenart Johanson umro je u 89. godini, saopšteno je danas.

Fudbalski savez Švedske naveo je da je Johanson umro u utorak poslije kraće bolesti.

Johanson je tokom 17 godina na čelu UEFA-e bio najzaslužniji za osnivanje Lige šampiona.

“Lenart Johanson je bio naš najveći međunarodni fudbalski lider svih vremena, nijedan Šveđanin nije imao sličan uticaj u svijetu fudbala. Njega su poštovali kao predsjednika UEFA-e i potpredsjednika FIFA-e, njegovo liderstvo izazvalo je divljenje širom svijeta”, navodi se u saopštenju FS Švedske.

Johanson je od 1990. do 2007. godine bio na čelu UEFA-e, sve dok ga na predsjedničkim izborima nije pobijedio Mišel Platini. Johanson je tada izabran za počasnog predsjednika evropske kuće fudbala.

On je bio i potpredsjednik FIFA-e, a 1998. godine izgubio je na izborima za predsjednika od Sepa Blatera. Blater je odbacio navode da je kupio glasove, ali njih dvojica se poslije toga više nikada nisu vidjeli.

Johanson je rekao da je najponosniji na stvaranje Lige šampiona, koja je zamijenila Evropski kup i da je to njegovo najveće dostignuće. Liga šampiona je postala najunosnije i najprestižnije fudbalsko takmičenje, a proširena je u odnosu na prethodno takmičenje jer su mogli da učestvuju i klubovi koji nisu šampioni.

“To je najveće takmičenje za fudbalske klubove, koje se gleda širom svijeta. Poslali smo je u 200 zemalja, a kada čujete fudbalere da pričaju o budućnosti, uvijek kažu: ‘Volio bih da igram u finalu Lige šampiona”, rekao je Johanson za Associated Press 2010. godine.

Rođen u Štokholmu, Johanson je ostao vjeran svom klubu AIK-u, čiji je bio predsjednik od 1967. do 1980. godine.

Doveo je Evropsko prvenstvo u Švedsku 1992. godine, a trofej prvaka Švedske nazvan je po njemu 2001. godine.

Related Posts