fbpx
BiH, Vijesti

Prekoračena koncentracija zagađujućih tvari u zraku

Off 26
Ilustracija

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja koncentracija PM10 (dozvoljeno 50 μg/m3) na svim mjernim stanicama, saopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Uslovi za prvu epizodu “pripravnosti”, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, nisu postignute jer nema stabilnih vremenskih uslova.

Izmjerene vrijednosti koncentracija PM10 za danas do 14.00 sati: poluautomatska stanica “Otoka” 81 μg/m3 (mikrograma po metru kubnom), automatska stanica “Vijećnica” 78 μg/m3, mobilna stanica “Ilidža” 78 μg/m3, automatska stanica “Ilijaš” 92 μg/m3, automatska stanica “Ivan Sedlo” 92μg/m3 te automatska stanica “Ilidža” 184 μg/m3.

Uzrok pojave visokih koncentracija prašine je vjetar iz Sahare, koji prenosi čestice prašine na velike udaljenosti. Iako je daljinski transport prašine i ovih dana bio prisutan, do danas nije zabilježeno značajno povećanje koncentracija lebdećih čestica PM10 u zraku u Kantonu Sarajevo. Situacija sa povećanim koncentracijama ovog polutanta kao posljedice prirodne pojave, može se očekivati i narednih dana.

Građanima je preporučeno da smanje kretanje na otvorenom i izlaganje na što je moguće manju mjeru za periode povišenih koncentracija prašine tokom današnjeg dana, ali i narednih par dana. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.

Apeluje se na građane, naročito sa disajnim poteškoćama, da smanje kretanje jer izlaganje ovoj vrsti prašine može dovesti do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže