fbpx
BiH, Vijesti

Prekinuta hitna sjednica PD PSBiH, nema entitetske većine

Off 179

Prekinuta je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je trebalo da bude razmatrana aktuelna situacija u vezi sa radom bh. pravosuđa, kao i trenutna migrantska kriza u našoj zemlji.

Sjednicu je prekinula predsjedavajuća PD PSBiH Borjana Krišto zbog nepostojanja entitetske većine iz RS za usvajanje dnevnog reda.

Na glasanju o dnevnom redu za usvajanje su glasala 24 poslanika, troje je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.

Krišto je rekla da postoji opšta, ali ne i entitetska većina, te zbog toga dnevni red ne može biti usvojen.

Detalje donosi reporterka BHRT-a Minja Erić.

Današnjoj sjednici prisustvovalo je 28  poslanika, što je bilo dovoljno za održavanje, ali ne i za odlučivanje.

Kako javlja reporterka BHRT-a Minja Erić, na sjednicu nisu došli poslanici iz SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske, te poslanik SDS-a Mirko Šarović.

Iako su juče postojali navodi da ni HDZ možda neće prisustvovati sjednici, poslanici iz ove stranke su se ipak odazvali pozivu.

Podsjetimo, sjednica je zakazana na zahtjev četrnaest poslanika Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Nedavni slučaj koji se dovodi u vezu sa predsjednikom VSTS-a Milanom Tegeltijom je samo jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice. Brojni su primjeri neefikasnosti, pogodovanja, politički usmjerenih procesa i drugih nepravilnosti koji su povjerenje u pravosuđe sveli na najnižu razinu ikada”, piše u obrazloženju Zahtjeva koji je potpisalo 14 poslanika u ovom Domu.

Kako je navedeno, Bosna i Hercegovina se i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata/izbjeglica, a što je posebno vidljivo u prvim mjesecima tekuće godine, sa tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu.

Poslanici su naveli da je zbog eskalacije ove humanitarne krize, narušene bezbjednosne situacije i povećanog rizika od narušavanja zdravstvenog stanja, radi normalizacije, upravljanja i kontrole kretanja i boravka migranata, Gradsko vijeće Grada Bihaća usvojilo zaključke kojima se traži hitno djelovanje i postupanje nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine.

Sve češći obračuni migranata i drugi oblici narušavanja bezbjednosne situacije traže hitnu reakciju institucija, a Parlament BiH ima obavezu da u skladu sa svojim ovlaštenjima raspravlja o ovom pitanju i da svoj doprinos konkretnom djelovanju državnih institucija”, piše u Zahtjevu koji su potpisali Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Jasmin Emrić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Predrag Kojović, Edita Đapo, Enver Bijedić, Mira Pekić, Mirsad Kukić, Aida Baručija i Mirjana Marinković – Lepić.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže