BiH, Kultura

Predstavljena mostarska kandidatura za Evropsku prijestonicu kulture 2024.

Off 36

Projektom “Sve je premostivo” te izložbom dječjih radova “Ja sam most”, u Mostaru je službeno prezentovana kandidatura Mostara za Evropsku prijestonicu kulture 2024.

Tokom cijelog dana, organizovane su brojne zabavne aktivnosti, koncerti, izložbe, a Muzej Hercegovina imao je Dan otvorenih vrata.

Aplikacija je stigla u Brisel juče, te se na konačan odgovor čeka. Na 60 stranica predstavljeni su svi razlozi zašto baš Mostar treba biti Evropska kulturna prijestonica 2024.

“Urbana sinapsa, to je prva, dakle povezivanje Grada sa građanima i povezivanje građana unutar Grada. Druga naša linija se zove Mostar u koferu. Ona je namjenjena svima onima koji su otišli, koji se spremaju da odu, a treća linija je Svjetlo Hercegovine, dakle mi smo ipak najveći grad u Hercegovini i svakako računamo na Trebinje, na Livno, računamo na Konjic”, izjavila je šefica Odjeljenja za kulturu Inga Dragoje Mikulić.

Mostarski intelektualc i kulturnjaci u saradnji građana, morali su prevazići puno poteškoća kako bi došlo do današnjeg čina. Intrigantna je činjenica kako su ovom projektu pružile podršku sve stranke u dosadašnjem gradskom sazivu.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić je rekao da Mostar ovim projektom dobija prosperitet i jednu sasvim novu dimenziju.

“Mi imamo kreativne ljude u kulturi što je vrlo važno jer kada imate kreativne ljude u kulturi onda pravite određene sadržaje koji će zainteresovati javnost, ne samo domaću, nego i međunarodnu”, rekao je Bešlić.

U timu koji je radio na Strategiji i aplikaciji očekivanja su velika. Osim urbanog uzdizanja Mostara, izvjesna je značajna finansijska podrška od Evropke unije.

Related Posts