fbpx
Knjiga, Kultura

Predstavljena monografija Narodne biblioteke Mostar

Off 27
Monografija narodne biblioteke Mostar
Narodna biblioteka Mostar

Narodna biblioteka Mostar javna je ustanova koja je obilježila značajnu godišnjicu – 24 godine obnove rada i 74 godine postojanja, a tim povodom predstavljena je i monografija ove ustanove.

Direktor Narodne biblioteke Mostar Rasim Prguda kazao je da je ponosan na monografiju biblioteke, čiji su objekti tokom rata potpuno uništeni.

“Obje naše zgrade na lijevoj obali Neretve u Mostaru potpuno su stradale, kao i kompletan knjižni fond i sav prateći inventar. 1996. godine počeli smo od nule. Ovom prilikom zahvaljujem svim uposlenicima biblioteke i suradnicima koji vrijedno rade sve ove godine. Naša monografija kazuje većinom o vremenu prethodne 24 godine biblioteke. Razlog tome je jer je sva izvorna dokumentacija iz predratnog perioda uništena. Ipak, urađen je jedan dio, jer sam i prije rata radio u biblioteci. Danas, zahvaljujući predanom radu svih nas, i onih koji nas podržavaju, imamo u funkciji dva objekta s preko 60.000 knjižnih jedinica namijenjenih svim uzrastima”, kazao je Prguda.

Narodna biblioteka Mostar bila je druga biblioteka po kvaliteti i broju knjižnog fonda u Bosni i Hercegovini.

Biblioteka danas posjeduje vrijedne kolekcije knjiga. Primjenom suvremenih tehnologija, te uvođenjem kooperativnog online bibliografskog sistema Cobiss BiH postignuta je veća brzina pristupa informacijama.

Cilj je da u budućnosti biblioteka bude aktivni sudionik razvoja kulture, ali i bibliotečke djelatnosti, ne samo na području Grada Mostara, HNŽ-a, nego i šire. Ova monografija je pečat i svjedočanstvo o postojanju Narodne biblioteke Mostar, o njenom radu i uspjehu, priopćeno je.

Izvor: FENA

Related Posts