fbpx
BiH, Vijesti

Predsjedništvo BiH: Hrvatski ambasador protestovao zbog izjave Džaferovića

Off 72
Hrvatski ambasador Ivan Sabolić u Predsjedništvu BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Na poziv Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića danas je u Predsjedništvu BiH održan sastanak savjetnika Branimira Jukića i Slavena Kovačevića sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem. 

Povod sastanka bile su neprihvatljive izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini prilikom njene posjete Izraelu date za Jerusalem Post.

Ambasador Sabolić je iznio zvaničan stav Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske da navedene izjave nisu tačne i da Predsjednica Republike Hrvatske takvo nešto nikada nije izjavila.

Savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakli su da se Predsjednici Republike Hrvatske suviše često dešava da određene izjave završe u medijima, koje se tek naknadno demantiraju, poput izjave o deset hiljada ekstremista u Bosni i Hercegovini, te da reakcije na izjave ne dolaze samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz Hrvatske.

Takođe je istaknuta i činjenica da je Predsjednici trebalo previše vremena da u medijima demantira spornu izjavu.

Ambasador Sabolić je kazao da osuđuje i izražava oštar protest na sve izjave iz BiH, te naročito izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u kojoj je sporna i “nepostojeća” izjava Predsjednice Republike Hrvatske dovedena u kontekst presuđenog UZP-a.

Takođe, ambasadoru Saboliću je skrenuta pažnja na upade naoružanih pripadnika policije Republike Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine u rejonu Bosanske Krajine čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suvernitet BiH.

“Mišljenja smo da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu”, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora dužnosnici Republike Hrvatske su pozvani da analiziraju Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem.

Ponovljena je i ponuda rukovodstvu Republike Hrvatske posebno predsjednici te države da se u direktnim kontaktima razgovara o tom, ali i o drugim otvorenim pitanjima.

IZVOR: FENA

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže