fbpx
BiH, Vijesti

Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o migrantskoj krizi

Off 266

Nema konsenzusa članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine o prijedlogu Željka Komšića da se Oružane snage BiH angažuju kako bi pomogle Graničnoj policiji u zaštiti granica zbog povećanog priliva migranata u našu zemlju, javlja reporterka BHRT-a Edina Nurikić.

Na hitnoj sjednici Predsjedništva BiH nije usvojena odluka ni o Komšićevom prijedlogu za održavanje vanredne sjednice Savjeta ministara BiH, kao ni prijedlog o postizanju međunarodnog sporazuma sa Frontexom.

Iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik predložio zaključak kojim se od nadležnih entitetskih struktura traži da koordinišu aktivnosti u vezi sa zaštitom granica, član Predsjedništva Šefik Džaferović imao je rezervu u vezi sa tim.

Džaferović je poručio da BiH mora putem nadležnih institucija da zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka.

Kako je rekao, pitanje migrantske krize se mora podijeliti na cijelu zemlju. Unsko-sanski kanton ne može sam podnijeti cjelokupni teret migrantske krize koja potresa BiH.


Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić juče je uputio zahtjev za održavanje hitne sjednice Predsjedništva zbog migrantske krize. On je predložio da Predsjedništvo naloži ministru odbrane Marini Pendeš da zapovijedi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih, kao i drugih jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine radi podrške i pomoći patrolama Granične policije u kontroli granice Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

Related Posts