fbpx
BiH, Vijesti

Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o ANP-u i mandataru

Off 266
Foto. Azira Hrustemović/BHRT

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije postiglo konsenzus o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) i mandataru za Vijeće ministara BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je novinarima da je na konsultacijama utvrđeno kako nema saglasnosti o ovim pitanjima, pa se o ANP-u, kako je kazao, nisu ni izjašnjavali. Ova tačka skinuta je s dnevnog reda.

Komšić se po završetku konsultacija obratio medijima poručivši da je donesena odluka da članovi Predsjedništva danas neće raspravljati o ANP-u, niti o mandataru za Vijeće ministara.

“Održana je jedna redovna sjednica, a nije se izjašnjavalo o ANP-u i o mandataru. Vanredna sjednica je otkazana. Lako smo donijeli ove zaključke, bez rasprava. Želio sam da danas dođe do neke vrste kompromisa i riješimo sve ono što je tema nesporazuma u BiH. Moje mišljenje je da smo mogli doći do toga, ali nažalost nismo”, izjavio je Komšić.

Ispred zgrade Predsjedništva u Sarajevu izvještava reporterka Azira Hrustemović.

Izjavu za medije dao je i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik koji je ponovio stav da neće glasati za ANP, sve dok traje njegov mandat u Predsjedništvu.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović upozorio je da “niko nema pravo zaustavljati NATO put BiH individualno, a ako smatra drugačije, neka to mijenja kroz institucije”. On je dodao da u narednim danima treba otvoriti put daljim razgovorima.

Foto: Azira Hrustemović/BHRT

Podsjećamo, za danas je u Sarajevu bila zakazana peta redovna sjednica kao i 37. vanredna sjednica Predsjedništva BiH, na kojima se trebalo raspravljati o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) i mandataru Vijeća ministara BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je kazao kako će nakon slanja ANP-a u Brisel biti dogovoren mandatar za Vijeće ministara, međutim, ako Komšić i Džaferović preglasaju Dodika po pitanju ANP-a, on će povući vitalni nacionalni interes kroz Skupštinu Republike Srpske kao i po pitanju Pelješkog mosta pa će i njegov prijedlog o mandataru biti odbijen na drugoj, odnosno, vanrednoj sjednici Predsjedništva.

Izvor: Azira Hrustemović/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže