fbpx
BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara vjerovatno Zoran Tegeltija

Off 193
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas sa predstavnicima političkih partija u Sarajevu o formiranju vlasti na državnom nivou, prenosi reporterka BHRT-a Hatka Nezirević. Mandatar za sastav Vijeća ministara treba biti iz reda srpskog naroda, složni su svi koji su razgovarali sa članovima Predsjedništva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se novinarima odmah po završetku konsultacija:

Obavljeni su razgovori sa predstavnicima Stranke demokratske akcije, a nakon sastanka predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović izjavio je da se na osnovu razgovora i izbornih rezultata nazire koalicija SDA, SNSD i HDZ BiH, ali da se čeka četvrti partner. Kako je rekao Izetbegović, sada o tome čekaju stav BH bloka. Blok Čine SDP, DF i Naša stranka.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Nermin Nikšić izjavio je da je za BH blok neprihvatljivo foirmiranje Vijeća ministara dok se ne donese odluka o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. To se, rekao je Nikšić, ne odnosi samo na Bošnjake i Hrvate, već i Srbe, jer je već sada evidentno da nema dovoljno zastupnika iz reda srpskog naroda za formiranje tog kluba.

Čelnik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je kako je SDS otvoren za razgovore sa svima. Naglasio je da ga raduje usaglašen stav Predsjedništva BiH da pozicija mandatara Vijeća ministara BiH treba pripasti nekome iz reda srpskog naroda.

Nenad Vuković iz Partije demokratskog progresa (PDP) kazao je kako su predstavnici te stranke došli da čuju hoće li Predsjedništvo ispoštovati rotaciju prema kojoj bi mandatar trebao biti Srbin. Vuković je naglasio da su na današnje konsultacije došli spremni da čuju ime Zorana Tegeltije koji bi trebalo da bude na čelu Vijeća ministara.

Razgovarano je i sa čelnikom SBB-a Fahrudinom Radončićem. Evo šta je kazao Radončić nakon sastanka:

 

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže