BiH, Ekonomija, Vijesti

Pozitivna spoljnotrgovinska razmjena BiH i Austrije

Off 85

Bosna i Hercegovina i Austrija imaju pozitivnu spoljnotrgovinsku razmjenu, koja je u protekloj godini iznosila više od dvije milijarde KM, istaknuto je na poslovnom forumu “Drvo, arhitektura i dizajn”, koji je okupio bh. i austrijske privrednike.

Kako je rečeno, Austrija je jedna od rijetkih zemalja sa kojima BiH ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Samo prošle godine BiH je od izvoza u Austriju uprihodila oko milijardu i 32 miliona, a uvoz iz Austrije iznosi oko 988 miliona KM.

Prema riječima direktor Agencije za promociju izvoza Spoljnotrgovinske komore BiH Enesa Ališkovića, kada je riječ o drvoprerađivačkoj industriji, koji je fokus današnjeg foruma, BiH i u tom segmentu s Austrijom ostvaruje pozitivne rezultate.

” I u segmentu drvoprerađivačke industrije više izvozimo nego uvozimo”, rekao je Ališković.

Bogatstvo šuma važan je resurs obje zemlje. Drvni klasters Štajerske okuplja oko 150 firmi iz oblasti šumarstva i drvne industrije, i upravo su u našoj zemlji prepoznali dobrog poslovnog partnera kada je u pitanju ova industrija.

“Osim toga što se tiče kadra i prerađivača BiH i Austrija, imaju najbolje eksperte i ljude koji se stvarno razumiju u preradu drvom, osim toga imaju tu ljubav i tradiciju gradnje i prerade drvnih proizvoda”, istakla je predstavnica drvnog klastera Štajerske Višnja Košćak.

Na forumu je rečeno da osim izvoza sirovog neprerađenog drveta, firme iz Bosne i Hercegovine izvoze i finalne prozivode, uglavnom namještaj od punog drveta.

Dizajner i profesor na ALU Sarajevo Salih Teskeredžić kaže kako u BiH već postoji 5-6 kompanija koje su pozicionirane kao poznati evropski brendovi kada se radi o dizjanu namještaja.

Upravo ovakvi forumi dobra su prilika da se drvoprerađivačka industrija naše zemlje dovede na još veći nivo, ne samo kada je u pitanju Austrija, nego i ostale Evropske zemlje, poručuju iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Related Posts