fbpx
BiH, Vijesti

Povećanje vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH

Off 24
Foto: Srna

Današnje padavine dovele su do povećanja vodostaja na svim vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Trenutno ni na jednoj mjerodavnoj vodomjernoj stanici na ovom području nije dostignut vodostaj pri kojem počinje obavještavanje o mogućim poplavama, saopšteno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Prema dostupnim meteorološkim prognozama, platforme Evropskog centra za poplave – EFAS-a, Federalni hidrometeorološki zavod je dostavio obavještenje da postoji mogućnost izlijevanja rijeka iz korita, naročito malih vodotoka (bujice) na području sliva rijeke Bosne, prije svega: lijeve pritoke Bosne- sliv Lašve i Usore, desne pritoke rijeke Bosne -sliv Krivaje i Spreče, direktne pritoke rijeke Bosne u gornjem i srednjem dijelu sliva, direktne pritoke rijeke Save – Tinja, te lijeve pritoke Drine u FBiH.

Ukoliko dođe do dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, Agencija će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Što se tiče rijeke Save, bilježi se blagi porast vodostaja, ali, prema trenutnim prognozama, ne očekuje se dostizanje vodostaja pri kojem počinju mjere redovne odbrane od poplava.

Zbog promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, Agencija nastavlja sa redovnim i pojačanim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže