fbpx
BiH, Vijesti

Potvrđeno za BHRT, vakcina protiv tetanusa ima!

Off 27
Injekcija
Image by Tumisu from Pixabay

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine potvrđeno je za BHRT da nije prijavljena nestašica vakcine protiv tetanusa.

U ambulanti za međunarodni saobraćaj i antirabičnu zaštitu Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo trenutno ima 20-tak doza vakcine protiv tetanusa, koje je za ambulantu nabavio Federalni zavod za javno zdravstvo.

U slučaju nesreće Dom zdravlja KS može zatražiti AnaTE vakcinu od Zavoda.

Vakcine protiv tetanusa trenutno ima na stanju u apotekama i u proteklom periodu niti u jednom trenutku nije bilo nestašice, saopćili su iz Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Naziv vakcine protiv tetanusa: 

Vakcina protiv tetanusa TETAVAX  suspenzija za injekciju u napunjenom špricu [≥ 40 i.j./0.5 mL] 0,5 ml proizvođača SANOFI PASTEUR ima vežeću dozvolu za stavljanje u promet , odnosno kolokvijalno rečena registrovana je.
Više podataka o ovom lijeku možete pronaći pod ovdje.

Proizvođači lijekova su u obavezi da prijavljuju nestašicu lijekova, koja je javno dostupna ovdje. 


Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nije zadužen za nabavljanje vakcina protiv tetanusa

Vakcinu protiv tetanusa je, za povrede građana koji pripadaju porodičnoj medicini, dužan nabavljati DZKS jer obrada rane i postekspozicijska vakcinacija osoba koje trebaju booster dozu ili potpunu vakcinaciju protiv tetanusa, obavljaju ljekari na nivou primarne zdravstvene zaštite. To pripada zdravstvenoj zaštiti pacijenata.

U ambulanti za međunarodni saobraćaj i antirabičnu zaštutu ZZJZKS (amb za fakultativnu imunizaciju), trenutno imamo 20-tak doza vakcine protiv tetanusa, koje je za našu ambulantu nabavio Federalni zavod za javno zdravstvo, za slučaj da kad neku osobu ugrize životinja, da u slučaju da Dom zdravlja KS nema na raspolaganju AnaTE vakcinu, može pacijent dobiti u našoj ambulanti, ali inače to nije praksa, i nakon potrošenih ovih 20-tak doza nismo sigurni da ćemo ih opet dobiti od Federalnog zavoda. Uvijek pacijent treba primiti AnaTe vakcinu u ambulanti porodične medicine.

Jedina opcija koja je uvijek otvorena za slučaj nestašice vakcine u PZZ, zbog tenderskih procedura DZ npr. je da se u Ambulanti ZZJZKS (soba br 409) može pružiti usluga davanja AnaTe vakcine koju pacijent plati u našoj Ugovornoj apoteci JU Apoteke Sarajevo lok DZ Centar Vrazova u prizemlju DZ Cenatr, uz predhodni dolazak u Ambulanu za fakultativnu imunizaciju ZZJZKS na IV spratu DZ gdje će nakon određivanja indikacije od strane epidemiologa dobiti Rp. za vakcinu.
Vakcine protiv tetanusa trenutno ima na stanju u pomenutoj apoteci i u proteklom periodu niti u jednom trenutku nije bilo nestašice.

Izvor: Teo Zorić/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže