fbpx
Region, Vijesti

Potvrđena afrička svinjska kuga u Srbiji

Off 37
Foto: Krunoslav Pavlina / CROPIX

Rezultati analiza referentne laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. Afrička kuga svinja je potvrđena na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi i da je donijeto rješenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra, a nadležne službe preduzele su sve preventivne mjere za sprečavanje širenja tog virusa.

Virus napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom Veterinarske inspekcije.

Kako se navodi, obavljena je eutanazija svinja na mjestima gdje je potvrđeno prisustvo virusa, a država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju širenja zaraze.

Takođe je zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze, a pripremljena su i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, kao i obavještenja na graničnim prelazima.

Ministarstvo navodi da je mjera zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije privremenog karaktera, te da zemlje takvu odluku donose automatski kada postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji, što znači da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, dok su sva ostala mjesta slobodna za trgovinu.

Izvor: Beta

 

 

Related Posts