fbpx
BiH, Vijesti

U NSRS cjelodnevna rasprava o vitalnom nacionalnom interesu zbog Pelješkog mosta

Off 252
Foto: Dragan Maksimović/BHRT

U Banjoj Luci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se poslanici izjasniti o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese RS veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Detalje sa sjednice donosi reporter BHRT-a Ljubiša Davidović.


Dodik je na početku obraćanja poslanicima rekao da bi stupanjem na snagu sporazuma Predsjedništva BiH, koji se odnosi na Pelješki most bio ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske.

“Potreba je da se spriječi zloupotreba jer izgradnja Peljeskog mosta neće ugroziti BiH”, kaže Dodik navodeći da se ne treba miješati u unutrašnja pitanja Hrvatske.

Takođe, jedno od strateških pitanja BiH je članstvo u EU, pa se postavlja pitanje, kaže Dodik, da li su druga dva člana Predsjedništva BiH svojim odlukom o sprečavanju izgradnje, protiv pristupa Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Predsjedništvo BiH juče je sa dva glasa Za (članova Željka Komšića i Šefika DŽaferovića) i jednim glasom Protiv (predsjedavajućeg Milorada Dodika) usvojilo zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Dodik je, u skladu sa Ustavom BiH, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu sa rokovima propisanim Ustavom.

Prema Ustavu, član Predsjedništva koji nije saglasan sa odlukom te institucije, može da je proglasi destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

Cvijanović: Strateški važna zaštita srpskom članu Predsjedništva

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da podržava akciju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nakon preglasavanja u Predsjedništvu i da se protivi politici preglasavanja, te istakla značaj ustavnog mehanizma koji ima Narodna skupština Republike Srpske koja, kako je rekla, može uvijek takvu odluku da poništi.

Ona je na posebnoj sjednici Narodne skupštine naglasila da ne podržava inicijative koje bi trebalo da uguše bilo čiji važan infrasturkturni, ekonomski i privredni projekat, da je pri tome nije važno da li je to interes Hrvatske, već da je stvar principa da ne treba gušiti druge projekte.

“Narodna skupština mora biti konačna instanca koja će se odrediti i podržati srpskog člana Predsjedništva BiH svaki put o bilo kom pitanju, jer je on preglasan u Predsjedništvu BiH, s obzirom na to da smo ugroženi svaki put kada smo preglasani”, poručila je Cvijanović.

Prema njenim riječima, strateški je važno da srpski član Predsjedništva, kada je preglasan, za svaku odluku mora dobiti zaštitu u Narodnoj skupštini.

“Uvijek žalim kada političke partije u Republici Srpskoj ne razumiju snagu mehanizama ustavne zaštite koju Republika Srpska ima u svojim rukama, kao što je ovaj prema kojem svako preglasavanje srpskog člana u Predsjedništvu BiH mi možemo u Narodnoj skupštini da poništimo”, naglasila je Cvijanović.

Ona je rekla da ne treba posmatrati da li se ovdje radi o hrvatskom interesu, već kako je BiH mnogo puta dokazala svoju nesposobnost da bude dobra prema svojim građanima i prema svojim komšijama i da gradi dobre odnose.

“BiH je još jedno razmaženo derište koja je navikla da je svi tetoše i koja ne može pokazati kapacitete normalne države i u kojoj sve može postati problem, kao što je bio je i most ‘Bratoljub'”, rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da je problematičan i termin kada se osporava gradnja mosta, koja je počela, obezbijeđen je investitor, a iza tog projekta stoji EU.

Cvijanovićeva je rekla da je za nju strateški interes Republike Srpske svaka stvar koja znači napredak u Republici Srpskoj, kao što je most u Gradišci, svaki novi vrtić, put.

Izvor: Dragan Maksimović/BHRT, SRNA

Related Posts