BiH, Vijesti

Pomen Srbima ubijenim u Ledićima

Off 70

U selu Ledići, u Opštini Trnovo, obilježava se 27 godina od ubistva 24 srpska civila, koje su počinili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine. Izvještava naša reporterka Gordana Dragutinović-Mutić.

Na ovaj dan ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić, koja je imala 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović, koji je imao samo 18 mjeseci.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje su pronađene odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a RS, stanovnici Ledića ubijeni su na najbrutalniji način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija rekao je da se u Ledićima dogodio strašan zločin za koji još niko nije pravosnažno osuđen.

“Trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Edhema Godinjaka koji se, kao najodgovorniji, po komandnoj odgovornosti tereti za zločine nad Srbima na području Trnova. Još se čeka epilog tog sudskog procesa, jer pravosuđe BiH svoj posao radi sporo ili nikako”, dodao je Timotija.

U selo se vratilo svega nekoliko Srba koji su uspjeli obnoviti kuće. Život sa komšijama je, kažu, dobar. Od 20-tak porodica koje su živjele prije rata u Ledićima, sada je tu tek pet osoba.

 

Related Posts