fbpx
BiH, Vijesti

Polusatni štrajk upozorenja prosvjetnih radnika FBiH

Off 130
Foto: Lara Omerčić/BHRT

U znak podrške kolegama iz Unsko-sanskog kantona (USK), u Federaciji BiH održan je polusatni štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Štrajk je održan od 10.30 do 11.00 sati. Za vrijeme obustave rada, uposleni su bili na svojim radnim mjestima sa učenicima.

Prosvjetni radnici u USK u generalnom su štrajku od 2. septembra.


Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo, kaže da neće odustati od podrške kolegama iz USK sve dok ne ostvare svoja prava.

“Ova situacija nije od jučer. Ona traje od januara u Unsko-sanskom kantonu. Obećanja, dogovori, potpisi sve se krši. Tako da imamo situaciju da je štrajk najavljen u julu, a vlada nije reagovala na to. Vjerovatno se pouzdala da će biti sudstvo na njenoj strani, pa će štrajk zabraniti koristeći floskulu o pravima djece na obrazovanje. Mi iz sindikata samo poručujemo neka sud i tužilaštvo tuže Vladu USK-a, zato što nije obezbijedila funkcionisanje sistema”, rekao je Bešlić.

Bešlić naglašava da prosvjetni radnici u USK samo traže svoja prava i platu.

“U USK ne traže ništa, već samo da se poštuju propisi. Znači, da se poštuju odredbe kolektivnog ugovora, a on je sastavni dio Zakona o radu. I, traže ravnopravan tretman svih budžetskih korisnika, da im se isplate dugovi koji nisu, a to su prevoz, topli obrok i ostale naknade. To nije ništa realizovana. Takva situacija ne može biti. Moramo biti ozbiljni i poštovati zakonske propise ove države. Ko ne poštuje treba da odgovara pred sudovima”, ističe Bešlić.

On je ocijenio kako je u ostatku Federacije BiH stanje u prosvjeti mnogo bolje nego u USK, mada je i to, kako je rekao, daleko od idealnog.

Izvor: BHRT/Anadolu Agency (AA)

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže