fbpx
Vijesti

Policija upozorava na lažne nagradne igre na Facebooku

Off 35
Lažne nagradne igre na Facebooku
Ilustracija (Facebook/Screenshot(

Ime trgovačkog lanca “Bingo” zadnjih dana koristi se na društvenoj mreži Facebook u kontekstu nagradne igre, koja je lažna, upozorili su iz Policijske uprave (PU) u Bijeljini.

Osim “Binga”, na meti prevaranata su i neke druge tvrke poput “Unicredit Banke”, “Gazproma”, “Robota” i drugih.

“Građani se upozoravaju da je cilj kreiranja ovakvih informacija da se na prevarni način pribave njihovi osobni podaci, te da stoga ne šalju fotografije svojih dokumenata i druge podatke putem društvenih mreža ili elektronske pošte”, navedeno je u priopćenju PU Bijeljina.

Nagradna igra sastoji se u tome da se kreira lažna Facebook stranica gospodarskih društava na kojoj se objavi nagradna igra u kojoj je za sudjelovanje potrebno “lajkati” stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku, najčešće sadržaja, ‘ja’ ili u komentaru upisati jedan broj do 100.

“Sudionici lažne nagradne igre nakon toga zaprimaju poruku da su sretni dobitnici, te da radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i osobnog dokumenta. Pored ove fotografije od igrača se traži i dostavljanje ostalih osobnih podataka, koji nisu navedeni u osobnim dokumentima (ime roditelja, adresa, kontakt telefon i dr.)”, upozoravaju iz PU Bijeljina.

Iz PU Bijeljina apeliraju na građane da informacije o opisanim lažnim nagradnim igrama prijavljuju policiji. Također, građani se upozoravaju da sve informacije i upozorenja iz oblasti visokotehnološkog kriminala mogu pronaći na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske u rubrici “Sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta”.

PU Bijeljina upozorava građane da je tijekom 2018. i 2019. godine evidentiran porast prevara u vidu lažnih nagradnih igara organiziranih na društvenoj mreži Facebook.

Izvor: BHRT

Related Posts