fbpx
Svijet, Vijesti

“Pojedinci žele da Teheran pogriješi”

Off 12
Foto: Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije /Beta/AP

“Pojedine zapadne zemlje žele da Teheran pogriješi i objavi korake koji će predstavljati kršenje Sporazuma o nuklearnom programu Irana”, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je tokom međunarodnog foruma “Primakova čitanja” rekao da mnogo toga zavisi od Evropljana, kada se radi o mogućnostima očuvanja Sporazuma i da će zainteresovano čekati ishod posjete njemačkog ministra spoljnih poslova Hejka Masa Teheranu.

“Ne odbacujem mogućnost da pojedini partneri žele da Iran pogriješi i objavi korake koji nisu u skladu sa Sporazumom, a onda će neko na Zapadu lakše disati i izbjeći odgovornost čiste savjesti”, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije dodao je da bi takav scenario bio za žaljenje i da očekuje da će Evropa biti privržena rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), javio je TASS.

Sjedinjene Američke Države su se 8. maja prošle godine povukle iz Sporazuma, nakon čega su ponovo uvele ekonomske sankcije Iranu, sa ciljem da potpuno zaustave izvoz iranske nafte.

Teheran je godinu dana kasnije saopštio da će prestati da poštuje određene odredbe iz Sporazuma u vezi sa ograničenjima obogađenog uranijuma i teške vode.

Iran je ostalim potpisnicama Sporazuma dao vremenski rok o 60 dana da neutrališu američke sankcije.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže