fbpx
BiH, Vijesti

Podzemne vode u “Incelu” nisu zagađene piralenom

Off 35
Incel piralen
Foto: Danijel Lepir/BHRT

Kod svih pet uzoraka podzemnih voda uzetih u Poslovnoj zoni “Incelа” u Banjaluci analizom je utvrđeno da su vrijednosti piralena, teških metala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika u granicama propisanih Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, saopćeno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopćenju se navodi da je 2. kolovoza, po nalogu republičke vodne inspekcije u “Incelu”, uzeto pet uzoraka podzemnih voda, te da je uzorkovanje i analize izvršila ovlaštena i akreditirana laboratorija “Institut za vode” iz Bijeljine.

Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertnom timu koji će u suradnji sa međunarodnim konsultantima raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta.

Za potrebe uzorkovanja izvršeno je bušenje i postavljanje četiri pijezometra na lokacijama na kojima je ranijim analizama potvrđeno prisustvo piralena i teških metala, a korišten je i jedan postojeći pijezometar.

“Kod svih pet uzoraka podzemnih voda analizom je utvrđeno da su vrijednosti polihlorovanih bifenila u granicama propisanim Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka. Za vode II klase kojoj pripadaju i Vrbas i Vrbanja definisana je vrijednost PCB-a 0,02 miligrama po metru kubnom, a analizama je utvrđena vrijednost od 0,01 miligram po metru kubnom”, precizira se u saopćenju.

Analizom prisustva teških metala, u dva uzorka utvrđeno je povećano prisustvo olova koje odgovara parametrima propisanim za voda III klase, a u svim uzorcima utvrđeno je povećano prisustvo bakra čije vrijednosti odgovaraju parametrima za vode III i IV klase, a Vrbas i Vrbanja su klasifikovani kao vode II klase.

Također, analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) utvrđena su odstupanja, koja odgovaraju parametrima propisanim za vode IV i V klase, što je direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji Poslovne zone “Incel” u proteklih 30-40 godina, s obzirom na tehnološke procese koji su korišteni od samog početka rada Incela.

Izvor: Fena/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže