fbpx
BiH, Vijesti

“Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice”: Donacija Klinici za dječije bolesti u Tuzli

Off 32
Foto: Mirela Bektić/BHRT

U okviru projekta “Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice” – Klinici za dječje bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Tuzli uručena je vrijedna donacija.

Donacijom vrijednom više od 31.500 KM, stručni medicinski kadar će na raspolaganju imati dva kardiorespiratorna monitora za praćenje vitalnih parametara prijevremeno rođenih beba te pet pulsnih oksimetara za mjerenje nivoa protoka kisika.

Više detalja donosi reporterka BHRT-a Mirela Bektić.


“Naš je kanton najmnogoljudniji pa se vjerovatno zato kod nas i rađa najviše djece što nas raduje, ali neki od njih dođu prerano, iz poznatih ili nepoznatih razloga, i mi uvijek moramo biti spremni da svako dijete dobije sve najbolje i da svima pružimo iste šanse za preživljavanje. U tome pomaže oprema koju je danas donirala Coca-Cola, posebno jer je naša ustanova tercijalnog nivoa i prima novorođenčad iz regije. Ovom donacijom nam ujedno pomažu na našem putu proširenja neonatalne intenzivne njege, čiji kapaciteti od prije deset godina pred nas stalno postavljaju nove izazove, a gdje je naš cilj da u životu ostane svako živorođeno novorođenče”, rekla je prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnica direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

Profesorica Skokić podsjeća da su u našim uslovima, realne mogućnosti preživljavanja kada je dijete rođeno od 26. do 28. sedmice trudnoće ili težine 800–1000 grama.

“Naša nastojanja i velika želja je da pronađemo mogućnosti kako da tu granicu spuštamo, jer je to i parametar zdravstvene zaštite jedne zemlje. U tome nam pomaže ovakva društveno odgovorna i osviještena kompanija jer život prijevremeno rođenih beba je važan svima i treba se na sve načine boriti za njihovu što bolju skrb i njegu”, ističe prof. dr. Skokić.

U posljednjih devet godina, prema statistici UKC Tuzla, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo prijevremeno je rođeno više od 2.787 beba koje su najugroženija populacija u Tuzlanskom kantonu.

Izvor: BHRT/Fena

Related Posts