fbpx
Region, Vijesti

Podignuta optužnica zbog šverca 153 migranta iz Srbije i BiH

Off 18
Ilustracija

Uskok je, nakon provedene istrage, danas pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv pakistanskog državljanina Sameera Parveza Khana (31), dvojice afganistanskih državljana i 15 hrvatskih državljana zbog ilegalnog prebacivanja 153 stranih državljana iz Srbije te Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a potom u Sloveniju i Italiju za što su okrivljenici primili ukupno 50.701 euro.

Pored Khana, optužnice su podignute protiv još dvojice afganistanskih državljana u dobi od 26 i 31 godine te 15 hrvatskih državljana starih od 21 do 56 godina.

Optuženicima se stavlja na teret da su se u Zagrebu od 29. srpnja do 20. studenog 2018. povezali u zajedničko djelovanje radi pribavljanja znatne imovinske koristi prebacivanjem većeg broja stranih državljana iz Srbije i BiH u Hrvatsku, a potom dalje u Sloveniju i Italiju.

Kako bi realizirali prethodni dogovor, Khan je s dvojicom afganistanskih državljana te jednim hrvatskim optuženikom dogovorio s nepoznatim osobama prebacivanje stranih državljana preko bosanskohercegovačko-hrvatske, srpsko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice za tisuću eura po osobi.

Okrivljenici su potom, sukladno planu, organizirali preuzimanje, prijevoz i smještaj stranaca te njihovo daljnje prebacivanje iz Hrvatske u Sloveniju i Italiju. Na taj je način u 17 navrata iz Srbije i BiH u Hrvatsku te potom u Sloveniju i Italiju prebačeno 153 stranih državljana za što su okrivljenici primili ukupno 50.701 euro, priopćio je Uskok.

Taj iznos su, sukladno prethodnom dogovoru i ovisno o učešću okrivljenika u pojedinom prebacivanju, međusobno podijelili.

U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika, prenosi Hina.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže