Region, Vijesti

Podignuta optužnica za nasilje u makedonskom parlamentu 2017.

Off 7

Tužilaštvo Sjeverne Makedonije za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za organizovanje nasilja u parlamentu te zemlje 27. aprila 2017. godine protiv tri bivša visoka funkcionera opozicione stranke VMRO-DPMNE i tadašnjeg šefa uprave za bezbjednost.

Kako je prenijela televizija Telma, tužilaštvo je sudu dostavilo optužnicu protiv tadašnjeg predsjednika Sobranja i aktuelnog poslanika Trajka Veljanovskog, bivših ministara Mileta Janakieskog i Spire Ristovskog, i bivšeg direktora Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove (UBK) Vladimira Atanasovskog.

Prema optužnici, njih četvorica su, poslije neuspjelog pokušaja VMRO-DPMNE da formira vladu sa albanskom strankom DUI, napravili plan da na silu spriječe mirnu primopredaju vlasti novoformiranoj koaliciji Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), DUI i još dvije manje albanske partije.

“Nalazi istrage ukazuju da su optuženi na početku 2017. godine, poslije neuspješnih pregovora o formiranju vlade Makedonije, sa namjerom da ugroze ustavni poredak i bezbjednost zemlje, pripremili i realizovali plan da aktima nasilja onemoguće mirnu primopredaju vlasti novoformiranoj parlamentarnoj većini”, navodi tužilaštvo.

Protiv tadašnjeg lidera VMRO-DPMNE i premijera Nikole Gruevskog i zamjenika načelnika odjela za prisluškivanje u UBK Nikole Boškovskog, koji su u bjekstvu, postupak je “zaustavljen do njihovog pronalaženja”.

U postupku koji se odnosi na nasilje u makedonskom parlamentu aprila 2017. godine, pred krivičnim sudom u Skoplju do sada je za ugrožavanje ustavnog poretka osuđeno 17 osoba, dok je 15 amnestirano u takozvanom “postupku pomirenja” kako bi neki od optuženih poslanika VMRO-DPMNE podržali ustavne promjene u parlamentu, krajem prošle i početkom ove godine.

Related Posts