fbpx
Region, Vijesti

Počinje Dragačevski sabor trubača u Guči

Off 37
Foto: AFP

U Guči danas počinje 59. Dragačevski sabor trubača koji će trajati do 11. avgusta, pod sloganom “Najzvučnija ljetna destinacija”. Svečano otvaranje počinje kod Spomenika trubaču podizanjem saborske zastave, inotniranjem saborske himne “Sa Ovčara i Kablara”, a manifestaciju će otvoriti ovogodišnji domaćin Sabora ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Prvog dana Dragačevskog sabora trubača biće otvorene izložbe samoukih likovnih umetnika, Sajma knjiga, privredne izložbe i Sajma turizma.

U toku prvog dana Sabora biće održano takmičenje pionirskih i omladinskih trubačkih orkestara Srbije, nastupi više folklornih i pjevačkih grupa, a u večernjim časovima najavljena su dva koncerta majstora trube – Saše Krstića i Dejana Jevđevića sa njihovim orkestrima i koncert grupe Crvena jabuka.

Na višednevnom programu Sabora su i takmičenja u narodnom višeboju, zdravičara, izbor za najljepšu narodnu nošnju, tradicionalna manifstacija “Stara dragačevska svadba”, više koncerata trubačkih orkestara, među kojima su i koncerti Bobana Markovića, Dejana Petrovića i Dejana Lazarevića.

Najavljeni su i koncerti stranih trubačkih orkestara iz Francuske, Češke, Australije, Portugala i Slovenije.

U finalnom takmičenju 59. Dragačevskog sabora trubača, koje je na programu u nedjelju, 11. avgusta u 20 časova, takmičiće se 16 trubačkih orkestara.

Glavni saborski programi će se nakon više decenija ponovo održavati u porti Crkve, gdje je postavljena velika bina.

Programi su izmješteni u portu Crkve zbog poplava koje su zadesile opštinu Lučane 3. juna, kada je poplavljen i cijeli kompleks Sportskog centra u Guči na čijem stadionu se odžavalo glavno takmičenje Sabora.

Opštinska uprava je navela da je sa Crkvenom opštinom Guča sklopljen ugovor о zakupu 1.000 kvadrata crkvene porte za održavanje programa Sabora trubača.

Pored glavne pozornice koja će se nalaziti u porti Crkve, u dane Sabora biće postavljene još dvije pozornice u centru Guče, kod Spomenika trubaču i zgrade Poreske uprave.

Prvi Dragačevski sabor trubača u Guči održan je sredinom oktobra 1961. godine, kada su u takmičenju učestvovala četiri orkestra.

Varošicu Guča, u opštini Lučani, koja ima oko dvije hiljade stanovnika, svake godine u dane Dragačevskog sabora trubača, prema podacima organizatora, posjeti nekoliko stotina hiljada posjetilaca iz Srbije i inostranstva.

Izvor: Beta

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže